Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
titule najboljima

Istraživanje potvrdilo: Istarski su gradovi najrazvijeniji u Hrvatskoj

Pula
1/5
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Da je Istra među najpoželjnijim destinacijama pokazuje i to što je Pula najuspješniji gospodarski grad, a Rovinj najbolja destinacija za odmorišni turizam u Hrvatskoj

Nakon istraživanja koje je provedeno u sklopu projekta Najbolji grad, a u kojem su sudjelovali svi hrvatski gradovi, istarski gradovi proglašeni su najuspješnijim sredinama u Hrvatskoj.

paket od devet mjera Poduzetnicima osigurano nepovratnih 1,5 milijuna kuna za njihove projekte

Osvojena priznanja još su jedna potvrda da Istra u mnogočemu prednjači, te da ostvaruje natprosječne rezultate. Pula je tako najuspješniji gospodarski grad u Hrvatskoj, Pazin je najbolji grad u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih (u konkurenciji velikih gradova), Labin je najbolji grad u kategoriji obrazovanja, demografije, socijalne politike i mladih, (srednje veliki grad), Rovinj je najbolja destinacija za odmorišni turizam u Hrvatskoj, a Poreč grad s najboljom kvalitetom života u Hrvatskoj.

Izbor na temelju 14 kriterija

Na istraživanju su radili Agencija Ipsos te portal gradonačelnik.hr, a vrijedna priznanja uručena su gradonačelnicima na svečanosti u Šibeniku u sklopu Dana EU fondova koje organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Ovogodišnji izbor najboljih gradova prema ekonomskim pokazateljima rađen je na temelju izračuna 14 kriterija. U prvoj grupi pokazatelja su, među ostalim, prosječni dohodak i izvorni prihod grada po stanovniku. Pri izračunu gospodarskih pokazatelja gradova uzeti su u obzir i stopa siromaštva, prosječan broj nezaposlenih i prosječna zaposlenost u gradovima. Svi ekonomski pokazatelji uzeti u obzir u ovome rangiranju pretvoreni su u pripadajuće indekse prema Vladinoj uredbi o indeksu razvijenosti gradova kako bi se dobila što objektivnija slika.

Potrebni podaci prikupljeni su u Financijskoj agenciji, Državnom zavodu za statistiku, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ministarstvu financija te Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

psi Kontrola u Puli Komunalci u akciji, provjeravaju vlasnike kućnih ljubimaca

Pored kategorije gospodarstva, dodijeljene su nagrade najuspješnijim gradovima u još pet kategorija: obrazovanje i demografija, kvaliteta života, a izabrani su i gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), Smart-city koncepta te kategorija za najbolje korištenje fondova EU.

Tri skupine gradova

U ovom istraživanju i rangiranju gradovi su podijeljeni u tri kategorije prema njihovoj veličini, odnosno broju stanovnika, na velike s više od 35.000 stanovnika, srednje s 10.000 do 35.000 stanovnika i male gdje je manje od 10.000 stanovnika.

Gradovi su podijeljeni po veličini kako bi se statistički pokazatelji o gospodarstvu, obrazovanju, demografiji i kvaliteti života u njima mogli vrednovati pravednije.

Hidrobaza popularna plaža Za nastavak uređenja Hidrobaze 400 tisuća kuna

Kako je istaknuto, cilj izbora bio je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da drukčijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i razvija se u svim segmentima u društvu; od sustava obrazovanja, gospodarstva, turističke ponude, odnosa prema ugroženijim skupinama u društvu, te niza drugih kriterija.

Istra je i u ovogodišnjem izboru najboljih gradova bila najzastupljenija hrvatska regija te je ukupno sedam istarskih gradova konkuriralo za nagrade.