Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska 3991 pregleda
Oporavak drvoprerađivačke industrije

Zbog nedostatka sirovine moraju odustajati od poslova i otpuštati radnike

Trupci
Foto: Branimir Bradarić
Iz drvnog klastera upozoravaju da postojeći šumski resursi moraju biti u funkciji lokalnoga gospodarskog razvoja, a trenutačno stanje potiče negativne demografske procese i iseljavanje mladih

Poslije godina teške krize drvni gospodarski subjekti s područja Vukovarsko-srijemske županije bilježe sve bolje poslovne rezultate. U takvim uvjetima sada se kao najveći problem javlja nedostatak dovoljnih količina drvne mase koja je ključna u cijelom postupku. Naime, važeća politika prodaje, ugovaranja i isporuke trupaca od Hrvatskih šuma dovela je drvoprerađivače s područja Županije u vrlo tešku situaciju, budući da ne raspolažu dovoljnim količinama sirovine za preradu pa su prinuđeni odustajati od proizvodnje ili otpuštati veći broj radnika. O ovoj temi nedavno su govorili i iz drvnoga klastera navodeći kako im radi nedostatka sirovine u pitanje dolazi i realizacija potpisanih ugovora s inozemnim partnerima, ali i da upitna postaju i broja radna mjesta.

drvna industrija 8. Kongres pilanara jugoistočne Europe Nedostatak sirovine koči domaće drvoprerađivače, trupce kupuju u Sloveniji

Gospodarski oporavak

– Predlažemo županu Galiću i Skupštini Vukovarsko-srijemske županije da pokrenu inicijative i aktivnosti prema Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, s ciljem da postojeći šumski resursi budu prvenstveno u funkciji lokalnog gospodarskoj razvoja, odnosno da politika prodaje i isporuke trupaca u Hrvatskim šumama bude u skladu s logičnim ekonomskim i socijalnim kriterijima, a to znači da se prioritetno drvo kao sirovina prerađuje ondje gdje se i posiječe, gdje su niži troškovi proizvodnje i gdje se stvara veća dodana vrijednost – zaključak je županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Navode i kako trenutačno stanje dovodi u pitanje opstojnost velikog broja radnih mjesta, potiče negativne demografske procese i iseljavanje mladih te usporava gospodarski oporavak Županije.

Zelena javna nabava

– Dodjela prava na kupnju drveta neka se temelji na zelenoj javnoj nabavi, odnosno da se kod odabira kupaca vrednuju sljedeći kriteriji: udaljenost sirovine do prerade, utjecaj na ukupnu razvijenost prostora – utjecaj na lokalnu ekonomiju, razina prerade, inovativnost i primjena novih tehnologija, energetska učinkovitost i uspješnost u korištenju EU potpora – stoji u zaključku koji je usvojila i Skupština. Župan Božo Galić rekao je da Vukovarsko-srijemska županija ima veliki potencijal u poljoprivredno-prehrambenom sektoru i drvoprerađivačkoj industriji.

– Kada je riječ o drvnoj industriji, nije prihvatljivo da sirovina iz ovog kraja odlazi, a da dovoljnu količinu sirovine nemaju naši proizvođači. Poljoprivreda i šumarstvo stupovi su razvoja ove županije. Osiguravanjem dovoljnih količina sirovina za postojeće proizvođače zadržat će se broj zaposlenih, ali i osigurati nova radna mjesta, te zaustaviti odlazak mladih iz ovog kraja – rekao je župan Galić.

Ured dopredsjednika RS Posao za povratnike Talijani u Posavini žele otvoriti pogon za preradu drveta Drvna industrija Vukovarsko-srijemska županija Poljaci žele kupiti slavonski hrast lužnjak za svoju drvnu industriju