Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Večernji list i Poslovni dnevnik nagradili Bjelovar za “Pametnu upravu” i aplikaciju GeoKOMIS

Želimo da svi budu jednaki u plaćanju komunalne naknade

Bjelovar nagrada
1/2
Foto: Grad Bjelovar
Građani će uskoro iz fotelje moći obaviti sve ono za što su morali dolaziti na šaltere

Gradonačelnik Dario Hrebak u ime Grada Bjelovara primio je u zračnoj luci “Franjo Tuđman” nagradu Pametna uprava 2018. Uručivanje nagrade održalo se u sklopu konferencije Pametni gradovi – gradovi budućnosti, u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika. Grad je nagradu zaslužio projektom GeoKOMIS, odnosno aplikacijom za sređivanje i ažuriranje matičnih podataka lokacija objekata komunalne naknade.

Aglomeracija Bjelovar-Gudovac-Rovišće Aglomeracija Bjelovar-Gudovac-Rovišće dobila i službenu potvrdu za provedbu Uskoro kilometri novog vodovoda, kanalizacije...

Za sve građane ista pravila

– Pet gradova u Hrvatskoj dobilo je nagrade vezane uz ovaj natječaj, a Bjelovar je bio prvi u području Pametne uprave. U fazama predstavljamo stvari koje su bitne za digitalizaciju gradske uprave, štoviše Bjelovar ima ambiciju postati prvim hrvatskim gradom bez papira. To znači da će u iduća dva do tri mjeseca završiti ta faza i da će doista svi poslovni procesi koji se odvijaju unutar gradske uprave biti u digitalnom obliku. Želimo biti mali, brzi i efikasni. Naime, do sad smo bili relativno dobri u tome pogledu, ali s digitalizacijom ćemo postati još brži. Ono što je izuzetno bitno je da postanemo standardizirani, dakle, da se ne može dogoditi da neki predmet bude različito vrednovan u rukama drugog službenika. To je ono što želimo ostvariti - postati mala i učinkovita gradska uprava u kojoj će svaki pojedinac imati jednaki tretman kod svakog gradskog službenika. Večernji list i Poslovni dnevnik prepoznali su vrijednost toga i upravo zato smo dobili nagradu. To nam je motivacija za dalje, a u konačnici nam je cilj da građani iz svojih domova mogu raditi sve ono za što su morali ispunjavati brojnu dokumentaciju i dolaziti u gradsku upravu - sad će to moći napraviti online. Prvu fazu, odnosno najveću fazu digitalizacije odradit će tvrtka IN2, koja je posao dobila putem natječaja. Za prethodni knjigovodstveni odnosno računovodstveni dio zaslužna je tvrtka Libusoft – objasnio je gradonačelnik Hrebak.

Advent u Bjelovaru Grad ove godine osigurao pola milijuna kuna za Advent Pravi božićni ugođaj uz duhovne pjesme, paljenje svijeća i tisuće lampica

Aplikacija GeoKOMIS, tvrdi, daje uvid gradskoj upravi u podatke vezane uz komunalnu naknadu na jednom mjestu. Ažurirana baza podataka svih obveznika plaćanja komunalne naknade daje mogućnost da se digitalnim putem usporedi s podacima koji su u gruntovnici i katastru.

Budućnost svih gradova

– Dugoročno gledano, cilj nam je znati točne podatke o tome tko u gradu Bjelovaru plaća komunalnu naknadu, a tko ne. Želimo da svi građani budu jednaki u tome dijelu – naglasio je gradonačelnik.

Također, zahvalio je svima koji su radili na projektu, posebice tvrtkama Libusoft Cicom te IN2 te je istaknuo da će sljedeće godine Grad Bjelovar postati prvi digitalno transformirani grad u Hrvatskoj. Naglašava da je digitalna transformacija budućnost svih gradova, a ova nagrada dokaz je da gradovi mogu biti pokretači promjena u Hrvatskoj te da se upravljati može i drukčije, uz pomoć novih tehnologija.

Nakon čitanja zapovijedi, starješina poruči mladima da se uhvate u kolo i zaplešu Dodijeljene tradicionalne godišnje nagrade za kvalitetu, inventivnost i kreativnost u turizmu Čazmanska 'Zapovijed pod lipom' jednostavno je – Simply the best Glazbom protiv nasilja u vezama Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje nositelj je projekta “Pokreni promjenu” Tinejdžeri će putem pjesama i spotova učiti kako se boriti protiv nasilja u vezi