Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Župan sa suradnicima posjetio Slovačku

Želja - još bolja suradnja s Bratislavskim samoupravnim krajem

Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Župan Božo Galić posjetio je i muzej Hrvatske kulture u kojem će se 21. i 22. lipnja održati 31. Festival hrvatske kulture u Bratislavi

Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, posjetilo je Bratislavski samoupravni kraj u Slovačkoj. Tijekom boravka župan Božo Galić sa suradnicima sastao se s direktorom Ureda Bratislavskog samoupravnog kraja Marijanom Viskupičem te su razgovarali o suradnji dviju županija. Prijami i razgovori održani su uz sudjelovanje izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Slovačkoj Aleksandra Heine, a kasnije se pridružio i predsjednik Bratislavskog samoupravnog kraja Juraj Droba.

Dan Europe Veleposlanica Bugarske u posjetu Vukovaru

 

Župan je zahvalio na prijmu te istaknuo da u županiji već dugi niz godina postoji dobra suradnja sa slovačkom nacionalnom manjinom.

– Vukovarsko-srijemska županija ima dobar geostrateški položaj i mnogo potencijala kao što su naše šume koje se prostiru na površini oko 70.000 hektara te oranice kojih imamo oko 150.000 hektara, a naše su regije dosta slične. Tu vidimo mogućnost za suradnju u turizmu, kulturi i poljoprivredi, te posebno u području vinogradarstva i proizvodnji vina, ali i za edukacije u koje bi bili uključeni predstavnici slovačke manjine na području VSŽ-a s jedne strane i predstavnici hrvatske manjine s druge – rekao je Galić.

Tijekom razgovora predložena je suradnja i na zajedničkim projektima EU te na području transporta i transportnih pravaca. Izaslanstvo Županije obišlo je Srednju strukovnu školu za vinarstvo i uzgoj voća u gradu Modra, zatim Muzej Ludovita Štura u Modri te su obišli Malu Karpatsku vinsku rutu. Potom je održan sastanak s proizvođačima vina, uzgajivačima novih sorti Slovačkih vina, a razmijenjena su iskustva u proizvodnji vina i njihovom plasmanu.

Investicija od 9,6 milijuna kuna Na obali Dunava kod Vukovara otvoreno pristanište Marina za privez čamaca

Nakon toga županijsko izaslanstvo obišlo je gradsku jezgru Bratislave, te posjetilo muzej Hrvatske kulture u tom gradu koji su zajednički financirale hrvatska i slovačka Vlada, svaka po 150.000 eura. Kako u Slovačkoj živi oko 1400 Hrvata, veliku ulogu ima Hrvatski muzej u kojem se može vidjeti hrvatska kultura i tradicija. Ove godine 21. i 22. lipnja organiziraju manifestaciju 31. Festival hrvatske kulture u Bratislavi, i pozvali su župana Galića na sudjelovanje.

Galić je pozvao predsjednika Drobu da sa suradnicima dođe u uzvratni posjet našoj županiji te posjeti manifestaciju „Vinkovačke jeseni“ u rujnu kao i „Dane hrvatskog turizma“, u listopadu ove godine.

poljoprivreda ugovori o potporama Vukovarsko-srijemska županija potiče udruge iz poljoprivrede