Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Dobra vijest za poduzetnike

Županija i dalje poduzetnicima subvencionira kamate na kredite, a od ove godine i OPG-ovce

Foto: Dubrovačko-neretvanska županija
Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, potpisao je ugovore o poslovnoj suradnji sa šest poslovnih banaka u ostvarenju 30 milijuna kuna vrijednog Programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva

Dobra vijest za poduzetnike koji ulažu ili namjeravaju ulagati na područje Dubrovačko-neretvanske županije. Naime, Županija će im i dalje subvencionirati kamate na kredite. Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, potpisao je ugovore o poslovnoj suradnji sa šest poslovnih banaka u ostvarenju 30 milijuna kuna vrijednog Programa za poticanje malog i srednjeg poduzetništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji za razdoblje od 2019. do 2021. godine u sklopu projekta „SKOR – Subvencijom kamate do održivog razvoja“.

Specijalisti iz Dubrovnika dva puta tjedno u Domu zdravlja Metković Skori početak uređenja zgrade za metkovsku dnevnu bolnicu

Jedna godina počeka

– Ovaj osigurani iznos subvencije daje veliku mogućnost poduzetnicima u najjužnijoj hrvatskoj županiji u ostvarenju njihovih poslovnih zamisli. Mi nastavljamo s ovim programom, čak ga i širimo pa smo ove godine u njega uključili i OPG-ove. Ovo je obveza Županije i godišnje ćemo za subvenciju izdvajati od 500.000 do 800.000 kuna – rekao je župan Dobroslavić.

George Lonza, direktor Poslovnog centra Dubrovnik OTP banke, rekao je u ime predstavnika poslovnih banaka da su sve poslovne banke već ponudile primamljive kamatne stope za buduće korisnike.

Večernjakova Domovnica u Bad Homburgu Bad Homburg Župan Dobroslavić na 13. Večernjakovoj domovnici

– Županija subvencijama dodatno smanjuje naše kamatne stope pa će krajnji korisnici kamatnu stopu zapravo plaćati u rasponu od 0,5 do 1 posto – istaknuo je Lonza i naglasio da s obzirom na odlične uvjete kreditiranja očekuju velik odaziv poduzetnika. U projekt su uključene OTP Banka Hrvatska d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Zagrebačka banka d.d., po čijim je ponudama utvrđena kamata za ovaj kredit. Vrlo su povoljni i ostali uvjeti otplate. Naime, rok otplate je do deset godina, uz jednu godinu počeka.

Iznesena je kalkulacija pa tako na kredite s kamatom od 2,7 do 3,3 posto subvencija Dubrovačko-neretvanske županije iznosi 2 posto, uz dodatnih 0,5 posto subvencije za ekološki prihvatljive projekte te još 0,5 posto za žene poduzetnice.

Hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori posjetili su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, župan Božo Galić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković Dobroslavić u izaslanstvu koje je posjetilo hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori Crnogorski Hrvati zahvalni na pomoći hrvatske države, Dubrovačke županije i Dubrovnika

Ulaganje na području županije

Potencijalni korisnici su obrti, OPG-ovi te mala i srednja trgovačka društva u stopostotnom privatnom vlasništvu bez obzira na sjedište, ako ulažu na području županije.

Na konferenciji se raspravljalo i o novom proračunu EU U Dubrovniku održana dva skupa o kohezijskoj politici, župan Dobroslavić poručio: ‘S izazovima se moramo suočiti, ali ne na štetu kohezijske i zajedničke poljoprivredne politike’