Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA

Županija koja spaja putove, granice, obale i države

1/2
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
U Slavonskom Brodu svečano obilježen Dan Brodsko-posavske županije i 30 godina od konstituiranja prve županijske skupštine

Prigodnim programom u dvorani Glazbene škole, misnim slavljem u crkvi Gospe Brze Pomoći te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima na spomen-obilježjima u Slavonskome Brodu i Novoj Gradiški svečano je obilježen Dan Brodsko-posavske županije i 30 godina od konstituiranja prve županijske skupštine.

Dvjestotinjak gostiju prisjetilo se 15. travnja 1993. godine, dana kada je konstituirana prva Županijska skupština kao predstavničko tijelo županije, a najzaslužnijim pojedincima koji svojim djelovanjem doprinose razvoju županije dodijeljene su nagrade.

Središte industrije

Bila je to prilika za podsjećanje na ratne devedesete, prve lokalne izbore kao i vrijednu godišnjicu osnivačke skupštine, za rekapitulaciju učinjenoga, ali i najavu novih planova s ciljem još boljeg i kvalitetnijeg pozicioniranja ovog dijela Hrvatske kao i promocije njezinih brojnih kapaciteta.

O svemu tome više su govorili potpredsjednik Županijske skupštine Berislav Balen i župan dr. sc. Danijel Marušić.

Uz čelne ljude Županije, predstavnike općina, udruga i institucija, svečanoj sjednici nazočili su i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Ankica Zmaić, saborske zastupnice Ljubica Maksimčuk i Marina Opačak Bilić i drugi.

– Iznimno sam ponosan što imam privilegij biti na čelu županije koja spaja puteve, granice, obale i države, a koja danas, svojom punom dužinom, stoji na braniku granice Europske unije i Šengenskog prostora – rekao je župan Marušić.

On je istaknuo kako je vizija razvoja Brodsko-posavske županije usklađena s nacionalnim vrijednostima i načelima. Dodao je kako je ona tradicionalno središte industrije i poduzetništva, sa snažnim zamahom ka zelenom, inovativnom i digitalnom.

– Sinergijom i suradnjom županije, državnih tijela i jedinica lokalne samouprave kontinuirano se radi i ulaže u uspostavu i razvoj poduzetničke infrastrukture. Uz velik broj obrta i OPG-ova, županija smo koja se ponosi kvalitetnom mrežom suvremeno opremljenih bolničkih ustanova, energetski obnovljenim osnovnim i srednjim školama, ali i županija koja je snažno orijentirana ka visokom obrazovanju i tehnologijama – poručio je Marušić.

Čestitao i premijer

Dobre rezultate Brodsko-posavske županije i kvalitetnu sinergiju s Vladom i ministarstvima, bez koje nema ni napretka Slavonije u cjelini, pohvalio je i premijer Plenković, podsjećajući kako je politika ravnomjernog regionalnog razvoja utkana u sve Vladine aktivnosti. On je posebno naglasio državna ulaganja u prometnu infrastrukturu, kroz projekte izgradnje Luke Brod i dvaju novih mostova na rijeci Savi, kod Svilaja i Gradiške. Županijskom čelništvu premijer je čestitao na političkoj stabilnosti, ali i na izostanku afera.

Senka Gabud Gjurčević PREVENCIJA U Brodsko-posavskoj županiji pet klubova liječenih alkoholičara BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA Svjedok drevnog mora bit će još dostupniji posjetiteljima OKRUGLI STOL Poljoprivreda je najbolji dokaz uspješne međugeneracijske suradnje