Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Ulaganje u obrazovanje

Županija ove godine stipendira 96 učenika i 64 studenta

Stipendije u OBŽ
1/2
Foto: Osječko-baranjska županija
Ukupna vrijednost ovogodišnjih ugovora o stipendijama 169.600 eura

Osječko-baranjska županija ove će školske/akademske godine iz svog proračuna stipendirati 160 učenika i studenata. Mjesečnu stipendiju od 70 eura tako će primati 96 učenika, dok će po 160 eura mjesečno dobivati 64 studenata. Nastavlja se tako projekt započet još 2002. godine, koji je od 2018./2019. proširen na nove kategorije korisnika, a kroz koji je Županija za stipendije darovitim učenicima i studentima te za jednokratne potpore ukupno izdvojila gotovo 4 milijuna eura iz svog proračuna. Ukupna vrijednost ovogodišnjih ugovora iznosi 169.600 eura.

– Ovakvi projekti i inicijative Osječko-baranjske županije vrlo su odgovorni jer ulaganje u obrazovanje i znanost nikada neće biti skupo i nikada neće biti dovoljno. Upravo zato Županija na ovaj način nastoji poticati učenike i studente da nastave učiti, obrazovati se i usavršavati u odabranim područjima, a nakon toga da nastave svoj profesionalni put na području županije ili Hrvatske. Zajedno s Vladom RH provodimo niz projekata u sustavu obrazovanja, a isto ćemo činiti i dalje, prije svega potporama i stipendijama, ali i ulaganjem u infrastrukturu. Do sada smo velik dio sredstava uložili u energetsku obnovu škola, njihovu dogradnju i opremanje te izgradnju potpuno novih objekata poput Srednje škole u Donjem Miholjcu, I. gimnazije u Osijeku, Sportsko-nastavne dvorane u Čepinu... – naveo je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Miranda Glavaš-Kul kazala je kako se svake godine povećava broj prijava učenika i studenata.

– Županija nastoji prepoznati potrebe studenata i tržišta rada, tako da smo od 2018./2019. uveli četiri kategorije stipendija. To su daroviti učenici i studenti, zatim koji se obrazuju za zanimanja iz STEM područja i za deficitarna zanimanja te učenici i studenti slabijeg socijalnog statusa. Deficitarna zanimanja i STEM područje stipendiramo jer učenike želimo potaknuti, usmjeriti u zanimanja koja su potrebna našem tržištu rada – naglasila je Glavaš-Kul.

Ana Babić, učenica Druge gimnazije Osijek i Glazbene škole Franje Kuhača, kazala je da je ponosna što je svojim radom zavrijedila stipendiju koja će joj biti veliki poticaj za daljnji rad. 

ZAHVALJUJUĆI projektu "Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva", jedinstvenom demografskom projektu Osječko-baranjske županije, do sada su kupljena 252 stana i 281 kuća Stambeni krediti u funkciji poticanja gospodarstva Uz potporu Županije do povoljnijih stambenih kredita NA PROSLAVI zaštitnika vinara sv. Vinka na pokušalištu Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Mandićevcu, u Općini Drenje, najavljen je vrijedan projekt. I to ne samo za Đakovačko vinogorje nego i cijelu Hrvatsku osječko-baranjska županija Moderni istraživački centar za razvoj vinogradarstva uskoro u Mandićevcu STEM projekti PROJEKT U ĐAKOVU Izgradili STEM uzdignute vrtove, a proizvode koriste u školskoj kuhinji