Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Europskim sredstvima do opremljenije, učinkovitije i bolje civilne zaštite

Županija ulaže dva milijuna kuna u spašavanje iz vode

vatrogasna vježba
Foto: Splitsko-dalmatinska županija
Znatnije opremanje sustava civilne zaštite, poglavito vatrogastva, iz izvora EU počelo je 2013. godine

Splitsko-dalmatinska županija, osim izdvajanja matičnih proračunskih sredstava za jačanje sustava civilne zaštite, kontinuirano priprema i provodi projekte koji se financiraju iz izvora EU, putem kojih se financira nabavka opreme koja je neophodna za uspostavu kvalitetnog sustava civilne zaštite.

Trenutačno se provodi 15 projekata koji se financiraju iz različitih izvora EU, dok je od 1. siječnja 2019. započela provedba novih 36 projekata koji će se financirati u okviru Interreg programa Italija – Hrvatska.

Korčula Korčula Počele pripreme za rekonstrukciju ceste do trajektne luke Polačište

Zavidna opremljenost

Splitsko-dalmatinska županija 1. siječnja 2019. započela je s provedbom novog projekta iz područja civilne zaštite E-CITIJENS ukupne vrijednosti oko 22 milijuna kuna, od čega je oko 2 milijuna kuna predviđeno za aktivnosti Županije, a putem kojeg se planira nabaviti vrijedna oprema za specijalističku postrojbu za spašavanje iz vode. U sklopu ovog projekta Županija će nastaviti s aktivnostima u svrhu podizanja otpornosti lokalnih zajednica na katastrofe i jačanja kapaciteta županijskih snaga sustava civilne zaštite.

Znatnije opremanje sustava civilne zaštite, poglavito vatrogastva, iz izvora EU počelo je 2013. godine kada je započela provedba projekta HOLISTIC, putem kojeg je nabavljena mnogobrojna oprema u vrijednosti oko 2,9 milijuna kuna, zahvaljujući kojoj Vatrogasna zajednica Splitsko-dalmatinske županije danas ima zavidnu razinu opremljenosti.

Zavod za hitnu medicinu ima 120 vozila, od čega 50 novih Župan Boban predao šest novih vozila hitne medicine Prosječna starost vozila hitne pomoći u županiji samo dvije godine

Pilot-projekt sustava videonazora na četiri lokacije (Kaštel Gomilica, Omiš, Sinj i Hvar), započet projektom HOLISTIC, proširio se na cjelokupno područje županije postavljanjem novih kamera sredstvima Hrvatskih šuma, zbog čega je Splitsko-dalmatinska županija prva županija u Republici Hrvatskoj koja je gotovo potpuno pokrivena sustavom videonadzora.

Boljoj organizaciji vatrogasnih intervencija na terenu pridonio je i sustav praćenja vatrogasnih vozila čija je uspostava započela ugradnjom 25 GPS uređaja nabavljenih iz projekta HOLISTIC, dok je nadogradnja tog sustava ostvarena nabavkom novih 230 GPS uređaja iz projekta Readiness.

Uz CGO Lećevica sagradit će se i šest pretovarnih stanica Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici dobio 322 milijuna kn Potpisan ugovor za najznačajniji projekt u županiji

Na vježbi i 360 osnovaca

Splitsko-dalmatinska županija je u razdoblju od listopada 2013., samo iz sredstava EU uložila u opremanje vatrogasnih snaga te opremu za ranu detekciju i nadzor požara 3,2 milijuna kuna.

U sklopu navedenih projekata proveden je niz edukativnih aktivnosti za jačanje svijesti opasnosti od požara. Jedna od takvih aktivnosti je pokazno-edukativna vježba snaga sustava Civilne zaštite SDŽ-a organizirana u sklopu projekta Readiness u kojoj je sudjelovalo 360 učenika OŠ Stjepana Ivičevića te oko 200 pripadnika snage sustava civilne zaštite: vatrogasci, HGSS, Crveni križ, specijalistička postrojba civilne zaštite za spašavanje iz ruševina Splitsko-dalmatinske županije i ostale žurne službe.

Čelnici su isprobali vlak od trajektne luke do Kopilice, ta je dionica duga dva kilometra, a pruga je iskopana prije 35 godina Grad Split pokrenuo projekt razvoja sustava brze gradske željeznice, uključila se i županija Prvi grad u kojem će se do zračne luke moći stići vlakom