Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Poljoprivreda

Županija želi poticati proizvodnju biomase

Foto: Branimir Bradarić
Cilj projekta je ispitati mogućnosti proizvodnje biomase kako bi se iskoristile neiskorištene ili zapuštene poljoprivredne površine na području općina Drenovci, Gunja i Vrbanja

"Identifikacija područja i tehnologija proizvodnje pri uspostavi nasada kultura kratkih ophodnji“ naziv je projekta koji je pokrenula Vukovarsko-srijemska županija u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar iz Zagreba. Prema riječima županijskog pročelnika za poljoprivredu Andrije Matića, cilj projekta je ispitati mogućnosti proizvodnje biomase kako bi se iskoristile neiskorištene ili zapuštene poljoprivredne površine na području općina Drenovci, Gunja i Vrbanja.

Završna konferencija projekta Seoska prijestolnica VSŽ-a – Đeletovci 2019. Uređivali okoliš, organizirali sijela pučkih pisaca, susrete mladih vatrogasaca...

– U našoj županiji kulture kratkih ophodnji mogle bi se uzgajati na poplavnim područjima ili u područjima na kojima su se bili ilegalni deponiji te područjima na kojima iz nekih drugih razloga nije moguća poljoprivredna proizvodnja – rekao je Matić.

Drvenaste kulture kratkih ophodnji intenzivni su nasadi brzorastućih vrsta drveća i drugog bilja koje se uzgaja na poljoprivrednom ili šumskom zemljištu najdulje do osam godina između dviju sječa odnosno žetvi, radi ostvarenja visokog prinosa biomase za energetske svrhe.

– Naša želja je prići iskorištavanju i onih dijelova koji se ne mogu koristiti za poljoprivrednu proizvodnju. Riječ je o velikim površinama koje će se urediti – rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Komunalni otpad Regionalni centar za gospodarenje otpadom s radom započinje 2024. godine

Biljana Kulišić iz IHP-a kazala je da je riječ o progresivnom projektu te da će se u iduće dvije godine pronaći pogodne površine i vrednovati učinci kultura kratkih ophodnji i njihovo mjesto u gospodarstvu VSŽ-a.