Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Komunalni otpad

Regionalni centar za gospodarenje otpadom s radom započinje 2024. godine

1/4
Foto: Branimir Bradarić
Centar će biti kapaciteta 60.000 tona otpada i kad on počne raditi problem odlaganja otpada bit će riješen zauvijek, rekao je član Uprave Ekos d.o.o. Zoran Pandža

Na redovitoj Koordinaciji župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije bilo je govora o planu razvoja županije za razdoblje od 2021. do 2027. kao i aktivnostima projekta ESI fondova do održivog razvoja županije.

Predstavljeni županijski projekti vrijedni 1,7 milijardi kuna Cilj je ljude usmjeriti na proizvodnju povrća koje će im donijeti nova tržišta

O projektima koje provodi Centar kompetencija d.o.o. za istraživanje i razvoj govorio je direktor Centra Ivan Ambroš koji je posebno istakao projekt gradnje Drvno-tehnološkog centra koji se već gradi, a nalazit će se kod Gradišta.

Najviše interesa izazvala je prezentacija izrade studijske i projektno-tehničke dokumentacije za gradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

– Javnom nabavom odabrali smo izvođača radova koji će riješiti potrebnu dokumentaciju. Odmah potom krenulo bi se u gradnju Centra koji će se graditi kraj Antunovca. Rije je o strateškom projektu za Vukovarsko-srijemsku i Osječko-baranjsku županiju – rekao je član Uprave Ekos d.o.o. Zoran Pandža.

Samo za izradu dokumentacije potrebno je osigurati više od 12 milijuna kuna, a gradnja Centra stajat će oko 400 milijuna kuna. Gradilo bi se i 8 pretovarnih stanica od kojih će njih tri (Ilok, Županja i Stari Jankovci) biti na području VSŽ-a.

Turizam Izaslanstvo županije na turističkom sajmu CMT u Stuttgartu

– Centar će biti kapaciteta 60.000 tona otpada i kad on počne raditi problem odlaganja otpada bit će riješen zauvijek, a sva postojeća odlagališta će se zatvoriti. Regionalni centar će funkcionirati tako da će komunalna poduzeća i dalje komunalni otpad građana odvoziti ili direktno u Centar ili pak u prihvatne stanice odakle bi se onda taj otpad odvozio do Antunovca – rekao je Pandža dodavši da bi Centar s radom trebao početi 2024. godine.