Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Završna konferencija projekta Seoska prijestolnica VSŽ-a – Đeletovci 2019.

Uređivali okoliš, organizirali sijela pučkih pisaca, susrete mladih vatrogasaca...

1/7
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
U ovih godinu dana Đeletovci su kao selo živnuli, a mještani su se rado odazvali na brojne aktivnosti i svaka je udruga bila nositelj neke aktivnosti

U Đeletovcima, selu u općini Nijemci, održana je završna konferencija projekta pod nazivom "Seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije – Đeletovci 2019." na kojoj su prikazani rezultati toga projekta. Inače, projekt "Seoska prijestolnica" pokrenula je Vukovarsko-srijemska županija s ciljem oživljavanja malih i ruralnih sredina.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U Vukovaru otvorena izložba fotografija “Volim svoju županiju” Galić: Svaka naša županija je lijepa i posebna na svoj način

Poznati po šumi, oranicama

Uvjet za stjecanje statusa seoske prijestolnice jest da naselje nije općinsko sjedište, da ima manje od 1000 stanovnika te da ima najmanje pet aktivnih civilnih udruga. U prezentiranju projekta ističe se da se i njime želi promicati društvene, kulturne, sportske i gospodarske aktivnosti. Financiranjem aktivnosti tijekom godine želi se osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici, pokazati da se male sredine i najmanja sela mogu podići na višu razinu kvalitete življenja.

Vukovarsko-srijemska županija za Seosku prijestolnicu u 2019. godini proglasila je naselje Đeletovci, u općini Nijemci, koji se nalaze u istočnom dijelu Slavonije uz rijeku Bosut, a poznato je i kao područje plodnih oranica, hrastovih šuma, ali i naftnih polja.

– Županija za provedbu projekta izdvoji 100.000 kuna, a lokalna samouprava 50.000 kuna. Kad se tih 150.000 kuna namijeni baš za jedno selo te oni to pretvore u događaje, onda selo tih godinu dana živi drukčije. Ovo je inačica pokušaja da Europa potporama ruralnom razvoju prepozna probleme. Seoska prijestolnica kao projekt učvršćuje lokalnu zajednicu – rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Završena obnova Srednje strukovne škole Marka Babića koja je oštećena za nevremena lani u srpnju Nakon pet mjeseci “gostovanja”, đaci opet u svojim klupama

Dodao je da je namjera da kroz projekt mala sela, kao što su Đeletovci, nakon ratnih stradanja, kriza i depopulacija, ipak imaju vitalnost, aktivno civilno društvo te mogu i znaju doprinijeti afirmiranju društvenih, kulturnih i gospodarskih vrijednosti samog sela.

Tako je i tijekom 2019. godinu u sklopu projekta u Đeletovcima održan niz događanja. U sva ta događanja uključene su bile općinske vlasti, sami mještani sela, ali i članovi šest aktivnih udruga koje djeluju u selu. Sve one bile su uključene u brojne aktivnosti, od uređenja okoliša u centru sela, organiziranja Sijela pučkih pisaca, susreta mladih vatrogasaca, memorijala i turnira te drugih događanja.

Vidi se budućnost mjesta

– Velika zahvala Vukovarsko-srijemskoj županiji što su izabrali Đeletovce za Seosku prijestolnicu. To za jednu ovakvu malu sredinu s malo stanovnika puno znači. U ovom naselju mještani su se rado odazvali na brojne aktivnosti i svaka udruga kao nositelj imala je neku aktivnost. Kroz ovakav projekt se vidi jedno zajedništvo, jedna nada i budućnost mjesta Đeletovci – rekao je načelnik općine Nijemci Vjekoslav Belajević.

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

grad Vukovar vukovarsko veleučilište Virtualne naočale za studij fizioterapije

Istaknuo je i da su u ovih godinu dana Đeletovci kao selo živnuli te da je u sklopu projekta organiziran niz manifestacija na kojima su sudjelovali mještani, ali i njihovi gosti te da je i to pokazatelj da je projekt "Seoska prijestolnica" uspio i naišao na više nego dobar prijam kod građana.