Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
U Vukovaru otvorena izložba fotografija “Volim svoju županiju”

Galić: Svaka naša županija je lijepa i posebna na svoj način

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Na otvaranju izložbe župan Božo Galić istaknuo je da žiri nije imao lagan posao izabrati 20-ak najboljih radova

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić otvorio je u Oranžeriji Vukovar izložbu “Volim svoju županiju”, a koja je nastala u organizaciji Hrvatske zajednice županija, Vukovarsko-srijemske županije i Gradskog muzeja Vukovar.

Turizam Izaslanstvo županije na turističkom sajmu CMT u Stuttgartu

Priprema za jubilarno izdanje

Kako je objašnjeno na otvaranju, fotonatječaj Hrvatske zajednice županija “Volim svoju županiju” pokrenut je 2016. s ciljem promicanja prirodnih ljepota i kulturne baštine hrvatskih županija te poticanja autora fotografija na razmišljanje o posebnostima svojih županija. Prve godine provedbe natječaja prijavljeno je šestotinjak fotografija, a prošlogodišnji je odaziv oborio sve rekorde s prijavljenih 3667 radova od gotovo 2000 amatera i profesionalaca. U moru svih tih fotografija žiri je odabrao one najbolje koje će predstavljati svaku županiju u sklopu putujuće izložbe.

O izboru najboljih odlučivao je četveročlani stručni žiri na čijem je čelu i ovoga puta bila profesionalna fotografkinja Mare Milin, a uz nju pristigle radove vrednovali su Ivana Gusak Galić iz Osječko-baranjske županije, Kristijan Toplak iz Virovitičko-podravske županije i Karlo Frljužec iz Krapinsko-zagorske županije.

– Prikazane su ljepote Lijepe Naše. Svaka naša županija je na svoj način lijepa, ima svoje posebnosti te je svakom njegova najljepša. Žiri nije imao lak zadatak odabrati najbolje fotografije – rekao je Galić.

Županija nastavlja ulagati u razvoj poljoprivrede U Lovasu otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

Na natječaj je pristiglo i 114 fotografija iz Vukovarsko-srijemske županije među kojima je fotografija Krešimira Šlafhauzera proglašena za najbolju iz najistočnije hrvatske županije.

– Raduje me što prvu ovogodišnju izložbu otvaramo u našem gradu, u našoj županiji, čiji su stanovnici svake godine sve aktivniji i prijavljuju se na fotonatječaj. Namjera je povezati sve hrvatske županije kroz fotografije, ali i potaknuti žitelje županija na promišljanje o prirodnim ljepotama kroz fotoobjektiv.

S obzirom na to da je prošlo i četvrto izdanje fotonatječaja, sljedeće, peto i jubilarno, već se priprema, a iz godine u godinu broj zainteresiranih raste – rekao je Šlafhauzer.

Od Osijeka do Dubrovnika

Priča koja je počela 2016. godine kao pilot-projekt Hrvatske zajednice županija, svake godine čini postav putujuće izložbe koja je proteklih godina obišla više od 1000 kilometara, od Osijeka do Dubrovnika.

Vukovar 31. siječnja Radovi vrtićaraca na Noći Muzeja, dođite i pronađite crtež svog mališana

– Dio sam ovog projekta, i to vrlo rado, i sve mi je draži, a svoju funkciju nazvala bih umjetničkim direktorom, stručnim selektorom, iako me zovu šefica žirija. Nije lako odabrati 20-ak fotografija između sve više njih, prošle godine oko 4000. Toliko je, naime, bilo prijava. Taj broj govori o nečemu, a to je da ljudi gledaju oko sebe, svjedoče ljepoti svoje zemlje/županije i možda na kratko vrijeme, zauzeti i obuzeti time, zaboravljaju na neke druge, manje lijepe stvari. Neki od njih nisu umjetnici, ne znaju oblikovati svoje aspiracije, ali neki to prilično uspješno rade, i tome mi svjedočimo iz godine u godinu, gledajući te naše izložbe – rekla je svjetski poznata fotografkinja Milin tijekom odlučivanja o najboljim fotografijama.