Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Županija nastavlja ulagati u razvoj poljoprivrede

U Lovasu otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja

1/2
Foto: Branimir Bradarić
Trenutačni kapacitet pakirnog centra je 2200 jaja na sat

Uz potporu Vukovarsko-srijemske županije tvrtka Agro-klaster otvorila je u Lovasu, pograničnom naselju na istoku Hrvatske, pakirni centar za jaja iz slobodnoga uzgoja. Prema riječima direktora Agro-klastera Zdenka Podolara, trenutačni kapacitet pakirnog centra je 2200 jaja na sat.

Predstavljeni županijski projekti vrijedni 1,7 milijardi kuna Cilj je ljude usmjeriti na proizvodnju povrća koje će im donijeti nova tržišta

Projekt od 4,5 milijuna kuna

– Projekt je vrijedan 4,5 milijuna kuna i financiran je najvećim dijelom iz županijskog proračuna. Pakirni centar za jaja ima dvije komponente, i to onu kooperantsku, koja podrazumijeva suradnju s OPG-ovima proizvođača jaja, a drugu komponentu predstavlja gradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja koji će biti u Soljanima i imat će puno veći kapacitet – rekao je Podolar predstavljajući centar.

Kazao je i da je u suradnju s pakirnim centrom za jaja trenutačno uključeno devet OPG-ova s područja županije, ali i da je u pripremi još njih pet-šest. Predstavljajući projekt, Podolar je napomenuo da je projekt pakirnice jaja u Lovasu komercijalne naravi i da za sada zadovoljava potrebe tržišta, ali i da postoje i drugi planovi koji će se uskoro realizirati.

– Ne stajemo na ovoj proizvodnji. Idemo i dalje te računamo na to da ćemo do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilica i proizvodnju od 9000 komada jaja dnevno, što bi nas potpuno zadovoljilo – istaknuo je Podolar.

Govoreći na svečanosti otvaranja centra, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekao je da je do sada jedan od najvećih problema proizvođača s područja županije bio pronaći kupce, ali i da se sada i taj problem polako, ali sigurno rješava.

Crna svinja fajferica Počinje istraživanje kojim se želi dokazati da su žirovane svinje najbolje na svijetu Godinu dana hranit će crne svinje žirom i istražiti učinke

– Slaže se kamenčić po kamenčić i u poljoprivredi i stvari dolaze na svoje mjesto. U zajedništvu s proizvođačima i strukom mislim da ćemo uspjeti poljoprivredu postaviti na zdrave noge. Mi ćemo nastaviti pomagati razvoju poljoprivredne proizvodnje, spasu poljoprivrednih domaćinstava. Zato smo i osnovali Agro-klaster, da pomognemo malim poljoprivrednim proizvođačima tako da im dajemo potporu u uzgoju kvalitetnih proizvoda i njihovu plasmanu na tržište. S općinama, proizvođačima i fakultetima možemo uspjeti i biti konkurentni. Vukovarsko-srijemska županija svoju gospodarsku priliku vidi u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije – rekao je Galić.

U planu širenje proizvodnje

Načelnica općine Lovas Tanja Cirba kazala je da je u obnovu objekta pakirnice općina uložila oko 80.000 kuna, ali i da je za razvoj poljoprivrede u općinskom proračunu za tekuću godinu osigurano 110.000 kuna. Istaknula je da su za općinu svi gospodarski projekti od velike važnosti jer znače opstanak ljudi u ovom pograničnom području.

– Bez ovakvih aktivnosti nema života ovdje – istaknula je Cirba.

Proizvođač jaja Goran Rubić iz Nuštra, koji ima 300 koka nesilica, rekao je da za Agro-klaster proizvodi dnevno oko 250 jaja M i L kvalitete po otkupnoj cijeni od jedne kune.

– Tu je riječ o tisućama komada jaja mjesečno i namjeravam širiti proizvodnju. Za sada je suradnja dobra – rekao je Rubić.