Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Moderno uređeni prostori u Mažuranićevoj i Budicinovoj ulici

Adaptacija i uređenje dnevnih boravaka za starije na dvije lokacije

Foto: Grad Pula
Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci, pročelnica odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić Živolić, ravnateljica Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić” Vesna Grubišić Juhas i voditeljica projekta Doris Ivanković najavile su aktivnosti EU projekta

Zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije Sonja Grozić Živolić, ravnateljica Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić” Vesna Grubišić Juhas i voditeljica projekta Doris Ivanković najavile su aktivnosti EU projekta Obnova i prilagodba objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić” Pula.

Svečanost na pulskim Giardinima u sklopu Dana grada Pule Otkriven spomenik najvećoj pulskoj legendi, boksaču Mati Parlovu

Partneri na projektu

Projekt u partnerstvu provode Grad Pula i Dom za starije osobe “Alfredo Štiglić” Pula, a financira se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 2,2 milijuna kuna.

– Ovim projektom ćemo poboljšati uvjete i kvalitetu pružanja usluga starijoj populaciji. Ova pandemija je pokazala da su osobe treće životne dobi jedna od najranjivijih skupina upravo u tome što su zakinuti za socijalne kontakte već više od godinu dana. Želimo smanjiti njihovu socijalnu isključenost te prevenirati preranu institucionalizaciju. Skrb u zajednici potreba je današnjice, a to ćemo postići i poboljšanjem uvjeta i kvalitete usluga namijenjenih starijoj populaciji – rekla je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

Dom za starije osobe “Alfredo Štiglić” Pula potpisao je, s Ministarstvom regionalnog razvoja i Središnjom agencijom za ugovaranje EU projekata lanjskog prosinca Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Obnove i prilagodbe objekata za pružanje usluga izvaninstitucionalne skrbi Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić”. Projekt je apliciran na poziv Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza.

Vrijednost ugovorenog projekta je 2,220.245,70 kn, a provodi se do 31. prosinca 2021. godine na dvije lokacije u Mažuranićevoj 10 i Budicinovoj 11, a Grad Pula Domu za starije “Alfredo Štiglić” ustupio je objekt u Budicinovoj ulici na korištenje bez naknade. U sklopu projekta predviđena je obnova i prilagodba dnevnog boravka Vile Trapp u Budicinovoj i prilagodba dnevnog boravka depandanse doma u Mažuranićevoj ulici.

Niz radionica, izložbi, koncerata... u povodu Dana grada Pule Besplatan koncert Massima u Istarskom narodnom kazalištu

– Dom već niz godina razvija brojne izvaninstitucionalne usluge i usluge u zajednici polazeći od potreba starijeg stanovništva za razvojem takvih usluga kako bi uz našu podršku što duže ostali u vlastitom domu. Godišnje našim programima obuhvatimo gotovo 700 korisnika. To su projekti i programi koje provodimo uz podršku našeg osnivača Istarske županije i u partnerstvu s Gradom Pulom. Za uvođenje i razvoj ovakvih usluga često koristimo sredstva europskih fondova, tako da smo još 2003. godine otvorili Dnevni boravak za oboljele od demencije koristeći preko naših talijanskih partnera sredstva Interega, da bi 2015. bespovratnim sredstvima Europskog socijalnog fonda otvorili Gerontološki centar i Dnevni boravak za starije osobe u Budicinovoj 11. Ovaj nam ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, po prvi puta omogućava isključivo ulaganje u infrastrukturu, potpunu adaptaciju i uređenje dnevnih boravaka u Mažuranićevoj i Budicinovoj ulici. Naši će korisnici dobiti suvremeno uređen i opremljen prostor kao i vozilo za potrebe njihovog prijevoza – pojasnila je ravnateljica Doma.

Voditeljica EU projekta Doris Ivanković dodala je kako će dobivenim bespovratnim sredstvima rekonstruirati, opremiti i prilagoditi ukupno 13 infrastrukturnih jedinica na dvije lokacije.

– Predviđeni su građevinsko-obrtnički radovi, vodovod i kanalizacija, elektroinstalaterski radovi te nabavka opreme. Kupit ćemo i kombi za prijevoz starijih osoba, prilagođen njihovim potrebama. Cilj projekta je poboljšati uvjete i kvalitetu pružanja usluga starijoj populaciji, smanjiti njihovu socijalnu isključenost te prevenirati preranu institucionalizaciju – rekla je Ivanković.

IZGRADNJA PADUNSKOG PUTA Obnovljena Premanturska cesta, započeli radovi na Paduljskom putu

– Potaknuti potrebom unapređenja skrbi za osobe starije životne dobi, prvi dnevni boravak za starije osobe u Istarskoj županiji otvorili smo 2003. godine u Domu za starije osobe “Alfredo Štiglić”. Bio je to i jedan od prvih boravaka za starije osobe u Hrvatskoj, a nastao je kao rezultat suradnje s partnerima iz Regije Veneto. Pokazao se izuzetno uspješnim i potrebnim pa su se slične inicijative pokrenule i u drugim mjestima. Danas su dnevni boravci uspostavljeni u svim domovima za starije osobe kojima je osnivač Istarska županija (Novigrad, Raša i Rovinj), a osiguravaju ih i domovi drugih osnivača kao i jedinice lokalne samouprave – kazala je pročelnica Sonja Grozić Živolić.

Domovi u Pazinu i Labinu

Dodala je da Istarska županija sustavno ulaže u projekte izgradnje, dogradnje i rekonstrukcije domova za starije osobe diljem Istre kako bi se povećao broj i kvaliteta smještajnih kapaciteta. Podsjetila je i da je 2020. godine Istarska županija, u suradnji s Gradom Rovinjom, okončala dogradnju Doma Domenico Pergolis, dok su nedavno započete i dvije kapitalne investicije – gradnja domova u Pazinu i Labinu, koje Županija financira s 50 posto ukupnog iznosa. Grad Pula, pak, dugi niz godina podržava djelatnost Doma za starije osobe “Alfredo Štiglić” iznosom većim od milijun kuna za njihove programe: pomoć i njega u kući, Gerontološki centar Vila Trapp, Odjel za demencije – cjelodnevni boravak, Odjel za demencije – dugotrajni boravak, dodatne mjere zdravstvene zaštite, Klub Senior, Savjetovalište za obitelj, Edukacija njegovatelja i članova obitelji starijih osoba.