Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Svečanost na pulskim Giardinima u sklopu Dana grada Pule

Otkriven spomenik najvećoj pulskoj legendi, boksaču Mati Parlovu

Foto: Pula
Sin slavnog boksača Matko Parlov rekao je kako mu je iznimna čast da je spomenik postavljen među ljudima, gdje je Mate i najviše volio boraviti

U sklopu obilježavanja Dana Grada na pulskim Giardinima otkriven je spomenik Mati Parlovu, najvećoj pulskoj legendi i sportašu svih vremena koji je svojim uspjesima proslavio Pulu u svijetu.

U Gospiću postoji šest spomenika posvećenih Nikoli Tesli, a u blizini je i njegov Memorijalni centar u Smiljanu Gospić bogatiji za novi trg posvećen svjetskom geniju – Nikola Tesla svjedoči da u snove treba vjerovati

Asocijacija na sport u Puli

Mate Parlov jedini je boksač u povijesti koji je u istoj kategoriji kao amater osvojio europsko, olimpijsko i svjetsko zlato te kao profesionalac europsku i svjetsku WBC titulu. Bio je i prvi amaterski prvak svijeta u povijesti, a prije svega, njegovi poznanici kažu da je bio čovjek pun ljubavi, razumijevanja i dobrote.

Svečanosti otkrivanja spomenika nazočili su gradonačelnik Boris Miletić, zamjenici gradonačelnika Robert Cvek i Elena Puh Belci, sin boksačke legende Matko Parlov i kći Mira Parlov s obitelji, autorica umjetničkog koncepta Gorka Ostojić Cvajner, predstavnici Povjerenstva za pripremu i provođenje aktivnosti za izradu spomen-obilježja Mati Parlovu u Puli, okupljeni građani i mediji. Autorica spomenika zagrebačka je kiparica, jedno od najvećih imena hrvatskog kiparstva Marija Ujević Galetović. Gradonačelnik Boris Miletić u emotivnom je obraćanju izrazio zadovoljstvo inauguracijom spomenika Mati Parlovu, čovjeku koji je Pulu zadužio u brojnim segmentima i koji je asocijacija na sport u Puli.

Niz radionica, izložbi, koncerata... u povodu Dana grada Pule Besplatan koncert Massima u Istarskom narodnom kazalištu

– Danas njegovo ime s ponosom nosi i jedan od najljepših sportskih objekata u Puli, Dom sportova na Verudi – rekao je gradonačelnik, naglasivši kako je Pula postavljanjem spomenika na Giardinima iskazala trajni pijetet Mati Parlovu.

Građanin među građanima

Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner rekla je da je to veliki trenutak za Pulu, opisujući Parlova kao časnog, predanog i srdačnog sportaša, pobjednika koji se popeo na Olimp, a sada je opet u svom gradu, preko puta svog kafića, opet s nama.

Kiparicu Mariju Ujević Galetović opisala je kao nepatetičnu i nemonumentalnu, a njezin je rad naprotiv ljudski, častan, elegantan, pa je takav i spomenik Mati Parlovu.

IZGRADNJA PADUNSKOG PUTA Obnovljena Premanturska cesta, započeli radovi na Paduljskom putu

– Mate je prikazan kao građanin među građanima, pokraj svojih medalja, s blagim osmijehom koji odaje da mu je drago što je tu među nama, a njegova ljevica malo je povećana kao oličenje njegove snage, uma i čistine – rekla je Ostojić Cvajner.

Vidljivo ganut, sin slavnog boksača Matko Parlov dodao je kako mu je iznimna čast da je spomenik postavljen upravo na Giardinima, među ljudima, gdje je Mate i najviše volio boraviti. Gradonačelnik Boris Miletić i Matko Parlov otkrili su spomenik koji će krasiti Giardine i podsjećati prolaznike na velikog čovjeka i boksača koji je proslavio ime Pule i Istre.