Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Skywalk – atrakcija svjetskih razmjera

Biokovo dobiva vidikovac iznad litice sa staklenim dnom za hodanje

1/11
Foto: TZ Makarska
Makarska je poznata upravo po jedinstvenom spoju mora, plaže i planine. Bikovo je kao park prirode jedinstveno i zbog toga je i jedan od naših najvećih turističkih aduta, naglašava direktorica Turističke zajednice Makarska Hloverka Novak Srzić

Makarska na Biokovu dobiva turističku atrakciju kakvom se nitko na svijetu ne može pohvaliti! Vidikovac Skywalk na predjelu Ravna Vlaška, u obliku potkove izvan litice sa staklenom plohom za hodanje, koji se gradi u sklopu provedbe projekta “Novi Adrion – promicanje održivog korištenja prirodne baštine PP Biokovo”, financiranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Partneri na projektu JU Park prirode Biokovo su Javna ustanova Makarska razvojna agencija MARA i Hrvatska gorska služba spašavanja – HGSS.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Makarska U obnovljenoj crkvi sv. Martina u Kotišini održana prva misa nakon 57 godina

Gradit će se i žičara

Najupečatljiviji dio projekta, čiji su glavni ciljevi edukacija posjetitelja PP Biokovo kroz razvoj novih edukativnih programa i sadržaja, povećanje atraktivnosti prirodne baštine parka i povećanje broja posjetitelja zbog ulaganja u posjetiteljske i promotivne sadržaje, zasigurno je Skywalk kojim će se atraktivnost PP Biokovo umnogostručiti.

Vrijednost gradnje vidikovca u sklopu kojeg će se postaviti geološki stup kod infocentra iznosi osam milijuna kuna. Posjetiteljski centar otvorit će se u bivšoj osnovnoj školi u Župi, s interaktivnim postavom koji će na moderan način predstaviti detalje o Biokovu i Zabiokovlju. Rekonstrukcija i opremanje zgrade stajat će oko 11 milijuna kuna.

Ovim projektom želi se postići i raspršivanje posjetitelja na manje posjećenu, a jednakovrijednu sjeveru stranu Biokova.

– Makarska je poznata upravo po jedinstvenom spoju mora, plaže i planine. Bikovo je samo po sebi kao park prirode jedinstveno i zbog toga je i jedan od naših najvećih turističkih aduta – naglašava Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska.

Napominje i druge važne planove koji će povećati atraktivnost i posjećenost Biokova.

– Još kad se sagradi žičara! Biokovo će postati doista jedinstvena atrakcija, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi – poručuje Novak Srzić.

Foto: TZ Makarska

NAKON PODJELE PRAZNIT ĆE SE SAMO ČIPIRANI, A OSTALI ĆE SE UKLANJATI Počela podjela novih čipiranih spremnika

Nije to sve čime se bave u Parku prirode Biokovo. Uređenje Rodićeve ceste još je jedno značajno infrastrukturno ulaganje. Riječ je o rekonstrukciji “bijele” ceste Staza – Saranač u pješačko-biciklističku stazu dugu oko 7 km. Trošak za rekonstrukciju iznosi oko 3 milijuna kuna.

Veliku novost predstavlja unapređenje sustava prijevoza posjetitelja nabavom kružnih autobusa s voznim redom na stajalištima duž biokovske ceste te nabavu bicikala za najam kod ulazne recepcije čime se biokovska cesta želi rasteretiti od velikog broja osobnih vozila, koji stvaraju gužve i onečišćuju okoliš.

Završetak u siječnju 2021.

Partner MARA provodi aktivnost multimedijalnog educiranja posjetitelja. Postavlja vanjske i unutarnje interaktivne ekrane na području makarske rivijere s najvažnijim informacijama o parku i njegovoj ponudi, a HGSS provodi unapređenje sustava sigurnosti posjetitelja nabavom opreme za unesrećene, uvođenjem sigurnosnih poboljšanja i edukacijom osoblja Javne ustanove.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Prvih 20 brucoša krenulo je u akademsku godinu Sveučilište u Splitu otvorilo je studij hotelijerstva i turizma u Makarskoj

Kroz projekt će stručnjaci za biologiju i geologiju razviti više edukativnih programa što uključuje i mobilnu aplikaciju za niže uzraste kako bi kroz igru naučili zanimljivosti o Biokovu. Osim aplikacije, predviđena je izrada interaktivne knjige i vodiča kroz Biokovo.

Ukupna vrijednost projekta je 34,183.407 kuna, od čega bespovratna sredstva Europskih strukturnih i investicijskih fondova iznose 27,235.490 kuna. Ostatak se financira vlastitim sredstvima korisnika i partnera te sredstvima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt se provodi od studenog 2016., a posljednji mjesec provedbe projektnih aktivnosti je siječanj 2021. godine.