Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Promicanje zdravog načina života, ekologije i smanjenja upotrebe plastike

Čazma ugostila Eko sajam "Zdrava hrana vaš izbor"

storyeditor/2024-09-27/382376636_735858638557107_8709111892749469224_n-1024x683.jpg
1/3
Foto: Čazma SUDJELOVALO je četrdesetak izlagača iz gotovo svih županija. Među njima su bili dugogodišnji sudionici, ali i novi izlagači
Ova tradicionalna manifestacija, koju organiziraju Udruga Eko Čazma i Turistička zajednica Čazma, okupila je ekološke proizvođače iz cijele Hrvatske

Desetu godinu zaredom grad Čazma bio je domaćin Eko sajma "Zdrava hrana vaš izbor" koji se održao 28. i 29. rujna. Ova tradicionalna manifestacija, koju organiziraju Udruga Eko Čazma i Turistička zajednica Čazma, ponovno je okupila ekološke proizvođače iz cijele Hrvatske. Eko sajam nastavlja svoju misiju promicanja zdravog načina života, ekologije i smanjenja upotrebe plastike.

Prema Ljiljani Diktić, predstavnici udruge Eko Čazma, Grad Čazma je ključni partner u organizaciji ovog događaja.

Podrška Grada

– Grad pruža veliku podršku, kako financijski tako i logistički – izjavila je Diktić. Bjelovarsko-bilogorska županija također je osigurala financijsku potporu, dok su lokalne organizacije poput Komunalija Čazma, Gradske knjižnice, Super radija, Osnovne škole Čazma i dječjeg vrtića Pčelica odigrale važnu ulogu u realizaciji sajma.

Sajam je održan u školsko-sportskoj dvorani Čazma, čime je osigurana zaštita izlagača i posjetitelja od nepovoljnih vremenskih uvjeta. Na sajmu je sudjelovalo četrdesetak izlagača iz gotovo svih županija Hrvatske. Među njima su bili dugogodišnji sudionici, ali i novi izlagači. Posjetitelji su mogli kušati i kupiti razne vrste svježeg ekološkog voća i povrća, prerađevine, med, sir, različite vrste ulja, ekološko pivo, kao i zaštitna sredstva i gnojiva namijenjena ekološkoj proizvodnji. Također, bili su dostupni svježe cijeđeni sokovi, proizvodi od konoplje, ljekovito i začinsko bilje.

POSJETITELJI su mogli kušati i kupiti razne vrste svježeg ekološkog voća i povrća, prerađevine, med, sir, različite vrste ulja, ekološko pivo
Foto: Čazma POSJETITELJI su mogli kušati i kupiti razne vrste svježeg ekološkog voća i povrća, prerađevine, med, sir, različite vrste ulja, ekološko pivo

Bogat popratni program uključivao je različite aktivnosti koje su dodatno obogatile događaj. U gradskoj knjižnici Slavka Kolara dan prije sajma održano je predavanje Nikole Borića, autora knjige '"Šuma je moj dom" o ekologiji i održivom razvoju. U kulturno-zabavnom dijelu programa sudjelovali su Puhački orkestar Čazma, Dječji vrtić Pčelica Čazma, KUD Graničar, čazmanske mažoretkinje, KUD Sloga Miklouš i Matica umirovljenika Čazma.

– Prošlogodišnji sajam imao je odličnu posjećenost, a ove godine očekivali smo još veći odaziv. Zbog trenda porasta interesa za ekološke proizvode i zdrav način života, vjerujemo da ćemo premašiti broj prošlogodišnjih posjetitelja – izjavila je Diktić. Osvješćivanje građana o važnosti ekološke proizvodnje i smanjenja upotrebe plastike ostalo je jedan od ključnih ciljeva sajma. Od 2019. godine sajam nosi slogan "bez plastike", a izlagači su koristili samo papirnate i platnene vrećice te papirnate čaše.

Cilj sajma je potaknuti promišljanje o problemu plastike u prirodi i njenu utjecaju na ekosustave. U ekološkoj proizvodnji koriste se isključivo prirodna sredstva, vlastito sjeme ili sjeme s ekološkim certifikatom, bez pesticida, herbicida ili umjetnih gnojiva.

– Voće i povrće proizvedeno na ovaj način zdravije je za okoliš i ne sadrži kemikalije, a svaki proizvođač pod stalnim je nadzorom nadzornih stanica – naglasila je Diktić. Izazovi s kojima se suočavaju ekološki proizvođači nisu mali.

– Cijena ekoloških proizvoda često nije proporcionalna uloženom trudu. Ekološka proizvodnja zahtijeva puno fizičkog rada, prinosi su manji nego kod konvencionalne proizvodnje, a vremenski uvjeti često utječu na uspjeh – istaknula je Diktić. Unatoč izazovima, interes potrošača za ekološke proizvode stalno raste, osobito među mladim obiteljima koje žele zdravu hranu za svoju djecu.

– Često se na tržnicama mogu vidjeti natpisi "ekološko" ili "bio" iako proizvodi ne zadovoljavaju standarde, što šteti pravim ekološkim proizvođačima – naglasila je Diktić. Neki smatraju da ekološki uzgoj nije moguć zbog klimatskih uvjeta, no to nije točno. Interes potrošača za ekološke proizvode i dalje raste, a kupci postaju svjesniji važnosti održivog ekološkog uzgoja za vlastito zdravlje i očuvanje prirode.

Kako u budućnosti

Što se tiče budućnosti Eko sajma, Lj. Diktić naglasila je mogućnost daljnjeg proširenja i uvođenja novih sadržaja.

– Razmišljamo o uvođenju tombole za posjetitelje i izlagače, a već smo osigurali dolazak predstavnice tvrtke Vervita koja će prezentirati asortiman proizvoda za cijeđenje svježeg voća i povrća – istaknula je.

Unatoč godinama rada, Ljiljana Diktić i njezina obitelj i dalje vide potencijal u ekološkoj proizvodnji te vjeruju u budućnost sajma i ove vrste poljoprivrede.

– Ne planiramo širiti poljoprivredne površine, već ćemo asortiman prilagoditi klimatskim uvjetima – dodala je. Veliku nadu polažu u svoju djecu, koja razumiju važnost ekološke proizvodnje i vjeruju da će u budućnosti imati svoju zemlju na kojoj će uzgajati zdravu hranu za svoje obitelji. – Nadamo se da ćemo im u nasljeđe ostaviti dio svoga starinskog sjemena i ljubav prema ekološkoj poljoprivredi – zaključila je Diktić.

Ova manifestacija još jednom je potvrdila važnost promicanja ekoloških vrijednosti i zdravog načina života, a organizatori se nadaju da će Eko sajam postati još veći i bolji u budućnosti, donoseći sve više pozitivnih promjena u lokalnoj zajednici i šire.

storyeditor/2024-09-26/Dan_jezika_1.jpg Dan jezika u Vinkovcima Učenje stranih jezika spaja nas i povezuje storyeditor/2024-09-27/1727351677502.jpg U Vrbovcu održana vježba operativnih snaga sustava civilne zaštite Spremni i opremljeni za uspješno suočavanje s raznim opasnostima storyeditor/2024-09-27/Novi_kompleks_zgrada_1.jpeg U sklopu centra je i novi vanjski trg na kojem je i održan program Građane oduševio novouređeni Odgojno-obrazovni i kulturni centar