Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Dubrovnik u procesu ocjene održivosti destinacije

Cilj je da grad postane još bolje mjesto za život

1/8
Foto: Grad Dubrovnik
Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA

Grad Dubrovnik je započeo aktivnu drugu fazu projekta mjerenja održivosti destinacije, koji za gradsku upravu provodi Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC). Izvješće Ocjene odredišta za Dubrovnik ovo tijelo provodi temeljem kriterija za održivi turizam i destinacijski menadžment koje su utvrdili Ujedinjeni narodi, a procjenjuje se kako će biti završen tijekom siječnja 2020. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika koji je također u fazi izrade, riječ je o ključnom dokumentu koji će definirati trenutačni stupanj održivosti i pomoću kojih će se definirati daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja održivog turizma.

dubrovački Crveni križ ustrojava novu službu za traganje i spašavanje na moru Prvi u Hrvatskoj skuterom će spašavati unesrećene

U Lazaretima je održan inicijalni sastanak člana vijeća GSTC i direktora za područje Mediterana Ioannisa Pappasa s dubrovačkim gradonačelnikom Matom Frankovićem, njegovim suradnicima i širokim krugom dionika u dubrovačkom turizmu: gradskim vijećnicima, direktorima komunalnih tvrtki, predstavnicima turističkih agencija, policije, udruga i organizacija povezanih s turizmom i drugima.

Uvodnu riječ imao je gradonačelnik Franković, koji je istaknuo važnost održivosti turizma u kontekstu gradskog projekta Poštujmo Grad koji gradska uprava provodi od 2017. godine. Kao ključni element upravljanja gradom i dubrovačkim turizmom istaknuo je suradnju s Lučkom upravom Dubrovnik kroz reguliranje istovremenog broja kruzera, upravljanje brojem jednodnevnih izletnika u staru gradsku jezgru pomoću internetskih vaučera za autobuse te informiranje stacionarnih gostiju pomoću smart city alata. Uz predstavljanje postojećih mjera, najavio je buduće poteze koji će se uvoditi postepeno, s ciljem da Dubrovnik postane još bolje mjesto za život i time posljedično i za turiste.

“Dani Neretve u Dubrovniku” Nakon što je osvojila Hrvatsku, neretvanska mandarina i u Gradu

Predstavnik GSTC-a Pappas predstavio je metodologiju mjerenja održivosti, istaknuvši da je za ovu fazu od iznimne važnosti aktivna suradnja svih uključenih aktera u dubrovačkom turizmu. Kroz sljedećih sedam dana predviđene su brojne radionice, fokus grupe i individualni intervjui, a Pappas je pozvao sve zainteresirane da daju svoje komentare, ideje, sugestije i postavljaju pitanja, raspravljaju o problemima i mogućnostima. Temeljem tih konzultacija i analizom politika, GSTC će primjenom propisanih kriterija i indikatora vrednovati trenutačnu uspješnost odredišta.

Po završetku analize, dubrovačkoj javnosti predstavit će se evaluacija dosadašnjih aktivnosti, a gradska uprava dobit će konkretne praktične smjernice za poboljšanje rezultata u najvažnijim područjima održivosti odredišta: destinacijski menadžment, koristi za lokalno gospodarstvo, životna i kulturna dobrobit te zaštita prirode i prirodnih resursa. Pokrovitelj projekta je udruženje Cruise Lines International Association (CLIA), partner Grada Dubrovnika i potpisnik Sporazuma o suradnji na očuvanju i zaštiti kulturne baštine Dubrovnika. Grad Dubrovnik je jedna od 30 svjetskih destinacija za koju će GSTC provesti Ocjenu odredišta te jedina destinacija čije mjerenje sponzorira CLIA.

Dubrovnik Isplaćeni dodaci na mirovine za 1618 umirovljenika Dječji vrtić Ciciban Uloženo je 1,5 milijuna kuna Završena energetska obnova Dječjeg vrtića 'Ciciban'