Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Priznanje koje potvrđuje zeleni status koji Fratarski otok ima među građanima Pule

Fratarski otok dobio vrijedno priznanje – jedini u Hrvatskoj s oznakom ekoplaže

1/3
Foto: Grad Pula
Fratarski otok omiljeno je mjesto kako stanovnicima Pule i okolice tako i njihovim gostima koji dolaze na kupanje i uživanje u ljetnim radostima na otoku. Otok je popularan i tijekom čitave godine kao mjesto za ugodne šetnje

Otok Veruda, najdraži otok Puležena i dom velikog broja životinjskih i biljnih vrsta, poznatiji pod imenom Fratarski otok, dobio je veliko priznanje u obliku oznake ekoplaža kao jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Šesti Pulski karneval S maškarama u Pulu stiglo peto godišnje doba kad se smije, jede, pleše i kritizira

Naime, Upravni odjel za turizam Istarske županije na inicijativu Ministarstva turizma izradio je Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama. Na taj način je omogućeno sustavno, promišljeno i održivo upravljanje plažama, prije svega po ekološkim standardima.

Infoploča na plaži

Plaža na Fratarskom otoku zadovoljila je uvjete ekoplaže minimalnim tehničkim uvjetima i svojim posebnim elementima. Na plaži će se nalaziti infoploča s opisom vrijedne flore i faune koja obitava na tom području te naznačenim pravilima ponašanja na ekoplažama.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kazao je kako ga iznimno veseli ekološko priznanje koje potvrđuje zeleni status koji otok ima među građanima Pule.

– Iz godine u godinu radimo na očuvanju njegove autentičnosti, prirodnog ambijenta te nastavku razvijanja i obogaćivanja otoka kao mjesta na kojemu će građani i dalje aktivno provoditi svoje slobodno vrijeme – poručio je gradonačelnik Miletić.

Pula Počela gradnja nove Medicinske škole

Ekoplaža se nalazi na sjevernoj strani otoka u neposrednoj blizini glavnog mola i recepcije obližnjeg kampa.

Plaža je uglavnom šljunčana, prostire se dužinom od 350 metara, prosječne širine 12 metara, dok se u zaleđu nalazi prelijepa prirodna borova šuma. Na plaži se nalazi tenda za presvlačenje te u blizini spremnici za odlaganje otpada, a na udaljenosti od 100 metara nalazi se i sanitarni čvor s pitkom vodom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora.

Fratarski otok već se priprema za bogatu ljetnu sezonu pa je tako i ove godine u planu zabavni program Ljeto na Fratarskom koji će privući stotine posjetitelja na ljetno uživanje u koncertima, predstavama, kulinarskom natjecanju „GRILLijada“ i, naravno, plivačkom maratonu “Fratarski – Bunarina”.

Nova Opća bolnica u Puli postaje stvarnost – Otvoren novi Odjel laboratorijske dijagnostike Laboratorij godišnje obradi čak 200.000 pacijenata i dva milijuna pretraga

Dječji ljetni kamp

Uz njega, tradicionalno će se organizirati i dječji ljetni kamp koji svakog ljeta privlači djecu i mlade iz Pule i okolnih naselja koji, uz korisna znanja i puno dobre zabave, stječu i nova prijateljstva. Nije stoga čudo da je Fratarski otok omiljeno mjesto, kako stanovnicima Pule i okolice tako i njihovim gostima koji dolaze na kupanje i uživanje u ljetnim radostima na otoku. Mjesto je popularno i tijekom čitave godine kao mjesto ugodnih šetnji. Titula otoka s ekoplažom svjedoči kako su lokalna samouprava te mještani itekako svjesni potrebe za očuvanjem okoliša, prije svega vlastitog.