Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Pula

Počela gradnja nove Medicinske škole

1/8
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Zgrada Medicinske škole srušena je 2012. godine i od tada škola radi na dva mjesta - u zgradi bivše kirurgije stare Opće bolnice i u Pučkom otvorenom učilištu

Polaganjem temeljnog kamena na mjestu negdašnje Medicinske škole u Puli počela je gradnja nove škole, koja bi trebala biti završena za 15 mjeseci, a za investiciju vrijednu oko 56 milijuna kuna po pola iznosa osigurali su Istarska županija i Grad Pula. 

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nabavom staklenih boca Grad Pula nastavlja s aktivnostima zaštite okoliša ‘U kakvom ćemo stanju prirodu ostaviti potomcima nije stvar izbora, nego obveza’

Zgrada Medicinske škole srušena je 2012. godine i od tada škola radi na dva mjesta - u zgradi bivše kirurgije stare Opće bolnice i u Pučkom otvorenom učilištu.

Nova škola moći će primiti do 450 učenika, a trenutačno ih je 270.

Ocijenivši da je gradnja nove Medicinske škole najvažnija investicija Istarske županije na području izobrazbe te od velike važnosti za istarsko zdravstvo, zamjenik istarskog župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin je rekao da županija stalno ulaže u obrazovanje s tim da su, kako je dodao, od posebnog značenja investicije koje prate potrebe tržišta rada.

- Kao što znamo, nedostatak liječničkog kadra i medicinskog osoblja je danas gorući problem ne samo na lokalnoj, već i na državnoj razini. Stoga će gradnja ove Medicinske škole imati pozitivne učinke za istarsko zdravstvo - rekao Radin.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Nova Opća bolnica u Puli postaje stvarnost – Otvoren novi Odjel laboratorijske dijagnostike Laboratorij godišnje obradi čak 200.000 pacijenata i dva milijuna pretraga

Dodao je da će se dovršetkom tog projekta omogućiti dodatni nastavni programi, od dentalnog asistenta do farmaceutskih i sanitarnih tehničara.

Naglasivši da je danas veliki dan za Pulu, gradonačelnik Boris Miletić izrazio je zadovoljstvo što je Grad u partnerstvu s Istarskom županijom, koja je osnivač Medicinske škole, odlučio sagraditi novu školu jer je učenicima, kako je rekao, "potrebna nova zgrada i oprema". 

- U blizini buduće škole je nova bolnica, još da se pokrene fakultet medicine u našem gradu, imat ćemo zaokruženi ciklus. Na nama je da se kao javni sektor pobrinemo kako tu djecu zadržati u našem gradu", poručio je Miletić. 

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ravnatelj Medicinske škole Ivan Žagar je istaknuo da će nova zgrada imati više od 4000 metara četvornih i bit će opremljena prema najnovijim standardima, a svaka će učionica među ostalim imati interaktivne ekrane i projektore.

Počela gradnja novog vrtića u Dugopolju većim dijelom financiranog iz fondova EU Suvremeni vrtić za 240 mališana imat će i sportsku dvoranu od 130 kvadrata

- Nažalost, danas u Hrvatskoj između 30 i 50 posto škola još nema ni osnovne uvjete pa ćemo mi biti tri koraka ispred njih - istaknuo je Žagar.