Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
FILIP ZORIČIĆ

Gradonačelnik: Do jeseni odgoda radova na starom Kaštijunu

Foto: Grad Pula
Novoizabrani gradonačelnik sa zamjenicima je predstavio buduće planove

Izvješće o dosadašnjem radu i prezentaciju budućih planova predstavili su prošli tjedan gradonačelnik Pule Filip Zoričić te zamjenici Ivona Močenić i Bruno Cergnul u prostorijama Komunalne palače. Tom prigodom rečeno je kako će zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić biti zadužena za zdravstvo, socijalu, sport i mlade, dok će se zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul baviti pitanjima talijanske i drugih manjina u Puli te gospodarstvom u suradnji s upravama trgovačkih društava i gradonačelnikom.

U sklopu Zvjezdanog ljeta u Karlovcu će biti održan i 8. Karlovački kazališni festival Koncerti, opere, balet i predstave održavat će se na otvorenom

Zbog smrada

– Radovi na starom Kaštijunu, koji su trebali započeti 28. lipnja, odgađaju se do početka listopada jer bi izazvali nesnosan smrad. Razgovarao sam s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i s izvođačima radova i mi odgađamo radove jer to nema smisla. Uskoro ćemo imati sastanak sa županom i svim načelnicima i gradonačelnicima oko rješavanja problema Županijskog centra za gospodarenje otpadom, a o svemu je obaviješten i načelnik općine Medulin Ivan Kirac – rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Najavio je kako će se snimiti stanje u Kaštijunu vezano za praćenje kvalitete zraka, jer se sada ne objavljuju važni podaci vezano za koncentracije merkaptana koji uzrokuju smrad i općenito o količinama otpadne vode kao i količinama otpada koje se dnevno preuzima.

Gradonačelnik je najavio i uvođenje redovitih foruma s mladima i s građanima, dva puta mjesečno susrete po mjesnim odborima, imat će svoj tim za ekonomske i pravne savjete, a savjetnica gradonačelnika za zelene politike i gospodarenje otpadom bit će Koviljka Aškić koja će taj posao obavljati pro bono. U pripremi je Odluka o novom ustroju Grada Pule koja će se predložiti Gradskom vijeću s ciljem postizanja ušteda proračunskih sredstava, racionalizacije poslovanja i boljeg iskorištavanja sredstava EU. Tražit će se veće ovlasti mjesnih odbora i povećanje proračuna, a kroz ITU mehanizam Grad očekuje nova financijska perspektiva. Na konferenciji gradonačelnik je govorio i o transparentnosti rada nove gradske uprave rekavši kako je u tijeku revidiranje ugovora i narudžbenica s medijima.

Manifestacija koja unapređuje društveni i kulturni život te turističku ponudu u Jastrebarskom Završen četvrti po redu Jaska art festival u prekrasnom perivoju dvorca Erdödy

– Obavijest o prestanku potrebe Grada za pružanjem ugovorenih usluga, do daljnjeg, uputili smo Glasu Istre te smo ih obavijestili da, budući da dokumentacijom o javnoj nabavi nije bilo moguće utvrditi točnu količinu objava, do daljnjega Grad Pula neće imati objava. Ugovor nije raskinut, jer se može raskinuti samo sudskim putem i potencijalni troškovi za grad su štetni i milijunski. Posebno sam razočaran što je u ugovoru potpisanom u travnju 2021. godine ime i prezime djelatnika Grada koji je preminuo prije godinu dana – pojasnio je Zoričić.

Grad Pula imat će bolju kontrolu javne nabave kroz predstavnike Grada Pule u postupcima nabave trgovačkih društava, svi ugovori objavit će se na webu u skladu s odredbama GDPR-a, proračun će biti transparentan te će svi podaci iz GIS sustava za upravljanje prostornim podacima biti javni.

Gradonačelnik je ujedno izvijestio kako je Grad uputio dopis članovima upravnih vijeća i nadzornih odbora javnih ustanova i trgovačkih društava u kojem su zamoljeni da svoja članstva stave na raspolaganje. Donesena je odluka o zabrani novih zapošljavanja u trgovačkim društvima i javnim ustanovama te ostavljena mogućnost za slučaj potrebe uz prethodnu suglasnost gradonačelnika. Ujedno je najavio da će se, u suradnji s komunalnim društvima, urediti i otvoriti jedinstvena lokacija na Forumu gdje bi građani na jednom mjestu mogli rješavati svoje potrebe.

KONSTITUIRANO GRADSKO VIJEĆE Predsjednik Bastašić, zamjenici Kordić i Krlin

Dijete roditelja koji ima status roditelja njegovatelja, a drugi roditelj je zaposlen dobit će 10 bodova kod upisa u vrtić, odnosno sva djeca koja imaju najmanje 10 bodova upisuju se u vrtić i ostvaruju pravo na subvenciju Grada te će od ove godine to ostvarivati i roditelj njegovatelj.

Gradonačelnik je najavio i uvođenje mobilnih timova logopeda, psihologa i pedagoga kao posljedicu pandemije COVID-a.

Buka i divlje svinje

Proteklih dana gradonačelnik se bavio i aktualnim temama buke na Giardinima te problema s divljim svinjama u gradu.

– Održao sam sastanak s predstavnicima stanara i ugostiteljima, idući tjedan očekuje nas zajednički sastanak i mišljenja sam da se moramo držati zakona koji propisuje buku do 50 decibela. Grad Pula u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom pristupit će izradi Programa zaštite divljači Grada Pule koji će propisivati gospodarenje divljači u urbanoj sredini grada Pule – obrazložio je Zoričić.

Najavio je i osnivanje Radne skupine za strateško planiranje razvoja grada, a partner će biti Društvo arhitekata Istre s ciljem ostvarivanja suradnje sa strukom i građanima.

Program ovoljetne kulturno-zabavne manifestacije Imotska sila Imotski glumci amateri prvi će put izvesti dvije predstave

– Grad Pula hitno se treba prijaviti na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sanaciju divljih odlagališta na zemljištima koja su u vlasništvu Grada Pule ili RH, zatim na javni poziv za sufinanciranje spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada, uspostavit ćemo učinkovito komunalno redarstvo, provjerit ćemo podatke poslane u Registar onečišćenja okoliša o količinama i vrstama otpada u 2020. na temelju čega će u ovoj godini Grad Pula platiti penale. U 2019. plaćeno je oko milijun kuna. U fazi smo izrade Strategije razvoja Grada Pule te ćemo na temelju te strategije povlačiti sredstva iz Plana za oporavak i zelenog plana EU. U Herculanei će se hitno ići na izmjene i dopune cjenika vezano za proizvodni otpad iz trgovačkih centara, ugostitelji i hoteli. Za početak, s trgovačkim centrima. Također, u Herculanei će se uspostaviti učinkoviti sustav gospodarenja glomaznim otpadom i zasad zaustavljamo ugradnju podzemnih spremnika – zaključio je prvi čovjek Pule.