Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Velika vinska svečanost u Svetom Ivanu Zelini

Na Bartolovo sve kleti otvaraju vrata

Sveti Ivan Zelina
Foto: TZG Sveti Ivan Zelina
U Zelini se organiziraju i Vincekovo i Martinje. Ove je godine održana 50. Izložba vina kontinentalne Hrvatske

Tko je pokazal najviše truda oko vina i vinograda, a tko je najviše puta “bil pri kleti” i tak čuval naše gorice? Na ovogodišnjem Bartolovu, koje se održava 24. kolovoza na bregu Belavine iznad Kalinja, ponovno će se izabrati vincilir i pudar, odnosno najodgovorniji i najradišniji vinar udruge Brina. Vincilir i pudar svoju će titulu nositi narednih godinu dana, do idućeg Bartolova.

Josip Pivarić u Zelini Nezaboravno slavlje u čast hrvatskog reprezentativca Zelinčani dočekali vatrenog Pivarića

Sveti Ivan Zelina je grad u kojem se održavaju brojne vinske svečanosti, a ima i dugogodišnju tradiciju održavanja izložbi vina, pa je tako ove godine održana 50. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Bartolovo je još jedna vinska manifestacija za koju se u vinogradima podiže klopotec, koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Tada se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu proslavlja u vinogradu. Organizator je udruga vinogradara i vinara Brina u suradnji s Turističkom zajednicom grada Svetog Ivana Zeline.

– Bartolovo se u našem gradu održava četvrtu godinu zaredom, a iz godine u godinu bilježimo sve veći interes te se okupi nekoliko stotina posjetitelja. Oni su prepoznali neposredan način organizacije i to im se jako sviđa. Svi vlasnici kleti na bregu Belavine uključeni su u organizaciju i taj dan nesebično otvaraju svoja vrata svim posjetiteljima – poručuju organizatori, i dodaju da će ispred svake kleti biti postavljeni dodatni stolovi za druženje, a naći će ukusnih jela te, naravno, dobrog vina.

Nove klupe u Sv. Ivanu Zelini Sveti Ivan Zelina Nove klupe i stolovi za uživanje u parku

– Manifestacija se tradicionalno održava svake godine 24. kolovoza, a proslava uvijek potraje do dugo u noć. Na zelinsku tradicionalnu proslavu rado pristižu i prijateljske vinarske udruge iz svih krajeva Hrvatske – poručuju organizatori. Početak manifestacije je u 17 sati.

Stari bazeni u Zelini Gradu Sv. Ivan Zelina predan glavni projekt Na mjestu nekadašnjeg omiljenog izletišta gradit će se aquapark od 6 milijuna eura