Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Nova Mokošica

Na šest lokacija postavit će se 15 podzemnih spremnika za otpad

Pametni podzemni spremnici
Foto: Grad Dubrovnik
Ovi spremnici za otpad samostalno dojavljuju kad su puni. Opremljeni su senzorima te se putem softvera prati njihovo punjenje

Vodeći računa o potrebama sugrađana, kao i učestalim primjedbama zbog neurednih odlagališta, Čistoća planira u skoroj budućnosti na šest lokacija u Novoj Mokošici postaviti ukupno 15 podzemnih spremnika za otpad. 
Naime, riječ je o podzemnim spremnicima koji imaju nepropusno kućište od nehrđajućeg čelika te su višestruko većeg kapaciteta od dosadašnjih. Nadzemni dio u naravi predstavlja košarica od nehrđajućeg čelika modernog dizajna, a gumena izolacija sprečava širenje neugodnih mirisa. Pražnjenje ovih spremnika obavlja se posebnim vozilom s ugrađenom dizalicom. Kompletno odlagalište je pod sustavom videonadzora.


Reciklažno dvorište u Požegi Realizacija projekta od 5 milijuna kuna S reciklažnim dvorištem nestat će i divlji deponiji

Ovi spremnici za otpad samostalno dojavljuju kada su puni. Naime, opremljeni su senzorima te se putem softvera u realnom vremenu može pratiti popunjenost i planirati njihovo pražnjenje.
 Prvo odlagalište s podzemnim spremnicima Čistoća je uredila početkom 2017. godine pokraj teniskih terena u Lapadu. 
Inače, spremnici tvrtke Sotkon, tržišnog lidera u urbanim sustavima gospodarenja otpadom, postavljeni su u više od 12 europskih zemalja. Predstavljaju početak uspostave planirane mreže podzemnih spremnika u Gradu Dubrovniku. 


– Primjenom novih trendova i tehnoloških rješenja, poput podzemnih spremnika, Čistoća doista ide korak ispred, a u ovom slučaju i dva metra ispod zemlje, sve s ciljem podizanja kvalitete življenja u našem Gradu – poručili su iz dubrovačke Gradske uprave.     

Vrtić Pčelica u Dubrovniku Nova ulaganja grada Obnova vrtića u Mokošici, sanacija igrališta u Gružu