Izbornik
Naslovnica Gradovi Čazma
Poljaska je primjer dobre prakse iskorištavanja EU fondova

Preko prijateljskih gradova i okruga do novih projekata i suradnji

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sa suradnicima je ovih dana boravio u Poljskoj, u okrugu Legionowo, s kojim grad ima sporazum o prijateljstvu. Posjet predstavnika prijateljske općine Radlje ob Dravi
1/2
Foto: Čazma
Kontakt je ostvaren nakon što su predstavnici Legionowa iz Poljske ponudili Gradu Čazmi suradnju na određenim europskim projektima, što je Čazma objeručke prihvatila

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak sa suradnicima je ovih dana boravio u Poljskoj, u okrugu Legionowo, s kojim Grad Čazma ima sporazum o prijateljstvu. Naime, okrug Legionowo je jedinica teritorijalne i lokalne uprave u Mazovječkom vojvodstvu, u istočno-srednjoj Poljskoj. Nastao je 1. siječnja 1999., kao rezultat poljske reforme lokalne uprave donesene 1998. Njegovo administrativno sjedište i najveći grad je Legionowo. Tamo se nalazi akumulacijsko jezero Zegrze, površine oko 30 četvornih km, jedna od najvećih atrakcija Mazovije, a upravo određene sličnosti u nastojanjima da se iskoriste prirodni resursi u turističke svrhe ono je što je povezalo Čazmu i ovaj poljski okrug.

Poljska primjer drugima
Kontakt je ostvaren nakon što su predstavnici Legionowa ponudili Gradu Čazmi suradnju na određenim europskim projektima, što je Čazma objeručke prihvatila. Poljska općenito, pa tako i ovaj okrug, primjer je dobre prakse iskorištavanja EU fondova, a njihovu izvrsnost prepoznao je gradonačelnik Čazme, Dinko Pirak.

– Suradnju koju smo započeli prije nekoliko godina u međuvremenu je opstruirala pandemija koronavirusa, a u posljednje vrijeme, na žalost, i rat u Ukrajini. Usprkos svemu, nastavljamo održavati dobre odnose s poljskim partnerima te se nadamo da ćemo suradnju u skoro vrijeme moći konkretizirati projektom tipa Erasmusa, odnosno razmjene sugrađana dviju prijateljskih samouprava – Okruga Legionowo i Grada Čazme – kao zaključak nedavnog posjeta istaknuo je gradonačelnik Pirak.

Suradnja Čazme s drugim europskih mjestima poput slovenske općine Radlje ob Dravi rezultirala je njihovim posjetom Čazmi. Naime, općina Radlje ob Dravi i Grad Čazma u svibnju 2012. godine potpisali su Povelju o prijateljstvu. Otada, zajedno su proveli nekoliko projekata, a najvažnije je spomenuti da su upravo oni bili primjer po kojemu je Čazma izgradila prvi javni biološki bazen u Hrvatskoj, na kojemu je pak utemeljila cijeli projekt Čazma Natura, najveći u čazmanskoj povijesti.

Ovaj posjet iskoristili su da se podrobnije upoznaju s projektom Čazma Natura, a ujedno su obišli nekoliko lokacija kao što su Medjame, Vustje i neizostavni biološki bazen.

Projekt za "prepisati"
– Drago nam je da smo u poziciji kad možemo pokazati naše uspješne projekte slovenskim prijateljima, koji su do sada u tome uvijek prednjačili. Projektom Čazma Natura dostigli smo ih u tom smislu pa čak iznjedrili i neke projekte koje će oni sada "prepisati" od nas – zaključio je gradonačelnik.

Zbornik je nastao tijekom prošlogodišnjih Dana Europske baštine, a uredile su ga dr. sc. Jasmina Nestić i dr. sc. Martina Ožanić Promocija Zbornika znanstveno-stručnih radova "Održivost kulturne baštine" Na 400 stranica sačuvano 20 znanstveno-stručnih radova VIŠE od 250 sudionika u različitim scenarijima pokazalo je svoju kvalitetu, znanje i mogućnost baratanja svime onime što nam je stavljeno na raspolaganje u trenucima nesreća, istaknuo je Slavko Povrlišek Provjera pripremljenosti i osposobljenosti operativnih snaga civilne zaštite Spašavali paraglajdera, utopljenika iz jezera, sanirali krovište, gradili nasip Lanjski srednjovjekovni advent u Koprivnici privukao je mnoštvo posjetitelja Srednjovjekovni advent održat će od 9. do 26. prosinca Božićni sajam bez lampica, ali s bakljama, pećima i ludama