Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Nova odluka o parkirnim zonama i visini naknade

Privatni iznajmljivači parkirno će mjesto umjesto 450 plaćati 1500 kuna

parking
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL/Ilustracija
Građani Makarske žive od turizma, a najveći broj pritužbi naših gostiju odnosi se upravo na nedostatak parking mjesta, objasnio je gradonačelnik Makarske Jure Brkan

Prošlog tjedna na snagu je stupila nova Odluka o parkirnim zonama, visini naknade parkiranja, povlaštenoj parkirnoj karti i vremenu naplate na javnim parkiralištima u gradu Makarskoj koja najvećim dijelom donosi nova pravila u prvoj zoni.

Kako kažu iz gradske uprave povećanje cijena odnosi se isključivo na ljetno razdoblje, a uvođenjem satne naplate na predjelu od Splitske banke do cafe bara Kostela, gdje se tijekom sezone neće moći koristiti povlaštena mjesečna karta, želi se riješiti problem nedostatka parking mjesta u užem centru grada.

Razvrstavanje otpada Implementacija novog sustava do 1. studenog Građani će prvi puta plaćati onoliko koliko smeća proizvedu

Građani Makarske žive od turizma, a najveći broj pritužbi naših gostiju odnosi se upravo na nedostatak parking mjesta, objasnio je gradonačelnik Makarske Jure Brkan komentirajući razloge donošenja nove odluke.

- Naš glavni cilj je rasteretiti parking u centru grada jer je situacija koja se ponavlja iz godine u godinu neodrživa. Makarska je turistički grad, a najveći broj pritužbi naših turista je upravo na nedostatak parking mjesta. Naši gosti najviše se žale da nemaju gdje parkirati u centru bilo da samo žele popiti kavu, razgledati staru jezgru grada ili otići na ručak u restoran. Novom odlukom nema drastičnog povećanja cijene za građane. Povećanje cijena odnosi se isključivo na ljetno razdoblje, a građani Makarske, koji ovdje žive ili rade, i dalje imaju pravo na povlaštenu mjesečnu kartu čija je cijena za zimski period ostala ista, a u sezoni je s 250 povećana na 260 kuna u prvoj zoni što je povećanje od 10 kuna odnosno 4%! S druge strane, uveli smo da se tijekom cijele godine od 6 do 12 sati neće naplaćivati parkiranje uz gradsku tržnicu za vozila kupaca uz zadržavanje do 20 minuta ili da se u ulici uz Hitnu pomoć i Dom zdravlja ne naplaćuju prva dva sata parkiranja.

dom zdravlja podizanje zdravstvenog standarda Počeo s radom cjeloviti laboratorij u Makarskoj

Povećanja ima za privatne iznajmljivače koji su do sada jedno parkirno mjesto plaćali 450 kuna mjesečno, a ubuduće će plaćati 1.500 kuna. Opravdano je iz razloga što je stara odluka, prema kojoj su iznajmljivači plaćali 15 kuna po danu ili 60 lipa po satu, bila diskriminatorna, a dobro je poznato da je bilo i nezakonite preprodaje karata što također želimo spriječiti - rekao je gradonačelnik.

- Što smo htjeli postići najbolje se vidi iz ključne promjene u novoj odluci a to je da se po prvi put na samo jednom dijelu rive uvodi isključivo satna naplata i to od Splitske banke do cafe bara Kostela i samo na tom dijelu rive se u turističkoj sezoni neće moći koristiti povlaštene karte. Na ovaj način povećat ćemo broj parking mjesta za turiste od kojih živimo, ali i prihode iz kojih sutra možemo financirati izgradnju novih parking mjesta, škola, vrtića, povećati naknadu za novorođenčad, studentske stipendije, uvođenje pametnog parkinga i sl. I na kraju, ova gradska vlast čvrsto stoji na stajalištu da će ova odluka biti od višestruke koristi i za građane Makarske i turiste: zbog povećanja parking mjesta za turiste i rasterećenja parkinga na gradskoj rivi, uvođenja reda, povećanja prihoda, smanjenja nepotrebne emisije CO2, smanjenja gužvi i korištenja automobila, a čime u konačnici pozitivno utječemo na održivi razvoj grada - izjavio je gradonačelnik Jure Brkan dodavši da je ova odluka dio strategije dugoročnog planiranja prometa u mirovanju na području grada Makarske.

Interregionalni kup kuhara U Makarskoj se birao najbolji kuhar u regiji 'Pomodnosti su mnoge dovele u bankrot, domaća hrana recept je za uspjeh'