Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
U Makarskoj se birao najbolji kuhar u regiji

'Pomodnosti su mnoge dovele u bankrot, domaća hrana recept je za uspjeh'

Interregionalni kup kuhara
1/10
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Među deset najboljih kuhara iz Hrvatske, Makedonije, Srbije, Italije i Crne Gore pobjedu je donio šef kuhinje makarskog hotela Meteor Damir Tomaš. Osim kulinarskih vještina, za titulu se ocjenjivao i govor tijela kuhara

Deset najboljih kuhara Italije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije u makarskom hotelu “Miramare” natječu se za titulu najboljeg kuhara regije za 2018. godinu u organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

Kulinarska radionica Branka Ognjenovića Chef Branko Ognjenović održao radionicu 'Hrvatska je iznimno bogata raznim namirnicama od kojih su neke zaboravljene'

Verbalne sposobnosti

Nakon što su u ponedjeljak navečer prošli medijski intervju tijekom kojeg je svaki od njih predstavio svoje verbalne sposobnosti i kulinarsku filozofiju, u utorak je pred brojnim znatiželjnim Makaranima i njihovim gostima održano kulinarsko natjecanje u pripremanju tri slijeda. Prva je juha s dodacima poput košarica od tijesta, limuna ili krekera od riže, potom toplo predjelo od krakova liganja i kao glavno jelo specijaliteti od tri različite vrste mesa.

Pomodnost vodi u bankrot

Sve se odvijalo pod budnim okom stručne ocjenjivačke komisije čiji je predsjednik Iztok Legat (Slovenija), a članovi su Stevo Karapandža (Hrvatska), Hamid Hodžić (BiH), Zoran Krsteski (Makedonija), Nikša Ivčević (Hrvatska) i Željko Neven Bremec, predsjednik ŠKMER-a. Ocjenjivao se i odnos kuhara s publikom koji obuhvaća edukaciju, interakciju, govor tijela... To je prvi put uključeno u neko kulinarsko natjecanje, a za taj segment zadužen je žiri u sastavu Aleksandra Ignatoski, novinarka i blogerica iz Rijeke, Karin Mimica, autorica i voditeljica projekata 100 vodećih hrvatskih restorana pri Gastronautu.hr, Mak Jovanović, novinar 24 sata i urednik portala Gastrobajer.com, te Sandra Grgas Prkić i Mirella Meić, urednice gastroemisija. Stevu Karapandžu pitali smo što misli o trendovima u kulinarstvu.

- Pomodnosti su odvele mnoge restorane u bankrot, a oni koji se drže provjerenih tradicionalnih receptura uvijek dobro rade. Sezonska hrana od lokalnih proizvođača te dobro i zanimljivo serviranje uvijek imaju poslovnu perspektivu i gosta - recept je za uspjeh Steve Karapandže.

Slastičar Za projekt odobreno 1,5 milijuna kuna Prilika za posao: besplatna prekvalifikacija za kuhara i slastičara

Pobijedio Makaranin

Sinoć je izabran i najbolji kuhar regije, a pobjednik natjecanja je Damir Tomaš (39), šef kuhinje makarskog hotela Meteor. Chef Tomaš vještinu je stjecao godinama kuhajući na turističkim brodovima. Drugoplasirana je bila jedina žena koja se natjecala, Ana Milošević, s Departmana za geografiju turizam i hotelijerstvo novosadskog PMF-a. Treće mjesto osvojio je kuharski prvak iz Banja Luke Dragan Šljivić, inače šef kuhinje tamošnjeg restorana Monogram. Ove je godine po prvi put bio uveden i medijski Grand Prix, odnosno predstavljanje natjecatelja pred žirijem novinara, a tu je najbolji bio Nikola Mishovski, chef u skopskom restoranu Chateau Kamnik Winery i voditelj makedonske varijante emisije "Kruške i Jabuke".

Kuharica Novo ruho autohtonih jela, Sisak Gastroodredište U kuharici autohtonih sisačkih jela nudi se bezglutenski kruh, salata od pastrve Med Za pčelinje proizvode osigurano 25 milijuna kuna Pčelarima svanulo: domaći med ide na tržište, a višak na licitaciju