Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Palijativna skrb

Pula brine za najbolesnije građane

Polaganje kamena temeljca za hospicij blaženog Miroslava Bulešića
1/7
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Položen kamen temeljac za gradnju hospicija blaženog Miroslava Bulešića, planirani završetak gradnje je sredinom 2020. godine

Simboličkim polaganjem kamena temeljca na području novog parkirališta Opće bolnice Pula, počeli su radovi na izgradnji zdravstvene ustanove za palijativnu skrb – hospicija blaženog Miroslava Bulešića. Toj su prigodi nazočili istarski župan Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, priopćili su iz gradske uprave.

zimske radosti Besplatno klizanje za svu predškolsku i školsku djecu

- Iznimna mi je čast biti ovdje i položiti kamen temeljac za ustanovu od velike važnosti za sve palijativne bolesnike i članove njihovih obitelji, jer će im se omogućiti adekvatni smještaj koji je nedostajao. Zahvalan sam ministrici Žalac i Ministarstvu na odličnoj suradnji, Porečkoj i Pulskoj biskupiji na čelu s biskupom Kutlešom te Istarskoj županiji za ovaj vrlo važan projekt koji će dodatno oplemeniti skrb za one najpotrebitije - izjavio je gradonačelnik Boris Miletić.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac poručila je kako je ovo dobar primjer suradnje koja je urodila ovako hvalevrijednim „osjećajnim„ projektom.

- Ponosan sam što je upravo istarski model palijativne skrbi prepoznat ne samo kao jedinstven, već i najkvalitetniji u Republici Hrvatskoj. Raduje me to što će bolesnici, ali i članovi njihovih obitelji imati svu potrebnu skrb u novoj ustanovi u našoj županiji i što smo pokazali da zajednički možemo rješavati izazove ispred nas za bolju budućnost naših građana - istaknuo je župan Valter Flego.

Pula Pula Posudite knjigu u prvoj e-knjižnici

Porečki i pulski biskup mons. dr Dražen Kutleša naglasio je kako je ovim projektom učinjena velika stvar u prepoznavanju potreba onih građana kojima je, pored zdravstvene skrbi, nužna dodatna podrška i snaga, a koju će im biti spremno pružiti educirano osoblje novog centra, te se posebno zahvalio dr.sc. Julijani Franinović Marković koje je bila inicijator, pokretač i motivator projekta.

Hospicij će se sastojati od stacionarnog dijela s 14 kreveta, smještenih u jednokrevetne ili dvokrevetne sobe za pacijente kojima liječenje u bolnici nije potrebno, a za koje skrb kod kuće nije moguća te posebnog prostora gdje će svim pacijentima i njihovim obiteljima na raspolaganju biti socijalno-psihološka, duhovna i volonterska pomoć.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Uz pružanje palijativne skrbi, u hospiciju će, u suradnji sa Sveučilištem u Puli, biti organizirana i edukacija osoblja, a sve kako bi bolesnici i članovi njihovih obitelji dobili adekvatnu i sveobuhvatnu skrb. Planirani završetak gradnje je sredinom 2020. godine.

Održan 'Svjetski dan oživljavanja' organizirao Zavod za hitnu medicinu Prvi put održana globalna akcija 'Svjetski dan oživljavanja' Radovi na kružnom toku u Puli Crna prometna točka Pulsko raskrižje postaje sigurnije