Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
Stipendiranje deficitarnih zanimanja

Srednjoškolcima na praksi za mesara u Vajdi plaća 3000 kuna

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Kad se zbroje stipendija i naknade, učenici mogu zaraditi minimalnu plaću

Poklopilo se da je na prvi dan upisa u srednje škole u čakovečkoj Mesnoj industriji Vajdi službeno predstavljen projekt poticanja upisa učenika za deficitarna zanimanja, u ovom slučaju za mesare. Predsjednik uprave Alen Kajmović upozorava da je manjak radne snage problem u gotovo svim gospodarskim granama.

Filozofski fakultet u Osijeku Studiji koji osposobljavaju za rad

Zato su se odlučili na plansko stvaranje vlastitog kadra u tvrtkama grupe Pivac – MI Braća Pivac, PPK karlovačka mesna industrija i MI Vajda. – Da bi nešto dobio, moraš nešto i dati, od poštovanja, nade i sigurnosti do onog najbitnijeg, a to je adekvatna plaća... Ovaj je projekt specifičan jer prvi put ujedinjuje realni sektor, obrazovanje i državu.

Učenici neće dobiti samo besplatno srednjoškolsko obrazovanje, nego će i od prvih koraka osjetiti i naučiti što znači zaraditi vlastiti novac – kaže Kajmović. Nude se stipendije od 2800 kuna, s time da 1000 kuna daje Vajda, a 1800 Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Vajda osigurava i besplatne udžbenike svim stipendistima, plaćenu naknadu tijekom obvezne praktične nastave i rad tijekom praznika za satnicu od 24 do 34 kune neto, besplatan obrok, poklon-pakete za Uskrs i Božić te sigurno radno mjesto.

Kad se zbroje stipendija i naknade, učenici mogu zaraditi minimalnu plaću.

bespovratna sredstva Dvije općine dobile više od milijun kuna za osposobljavanje sommeliera

– Cilj je u pet godina stvoriti grupu kvalitetnih, obrazovanih radnika za rad u Vajdi. Posljednjih godina imali smo prilično lošu sliku i samo pet stipendista u dvije srednje škole. Sad imamo informacije o pet kandidata za upis u jednoj školi, a nadam se da će ih do kraja upisa biti i više – napominje Kajmović.

Od iduće školske godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta povećava stipendije s 9000 na 18.000 kuna, zahvaljujući novcu Europskog socijalnog fonda i projektu “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja”, vrijednom 250 milijuna kuna.

Uz povećanje iznosa stipendije, projektom je planirano i povećanje broja stipendista. Ministar Darko Horvat rekao je da su pripreme za projekt trajale oko sedam mjeseci, da bi ovih dana počela opsežna kampanja promocije deficitarnih zanimanja u strukovnim školama “Gdje su ruke, ima i struke”.

Župan Božo Galić s HŽ-Putničkim prijevozom dogovorio pogodnosti Vlak za đake besplatan, studentima jeftinije karte

– Ovo u Vajdi nije izoliran slučaj, siguran sam da će se u razgovoru sa srednjim školama u Međimurskoj, Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji stvoriti zametak ovakve filozofije koji će se proširiti na ostale dijelove zemlje – kazao je. To je zapravo pravi početak dualnog obrazovanja kakav se u Austriji ili Njemačkoj provodi već 30-ak godina. Ne treba eksperimentirati, nego takav sustav kopirati i primijeniti. – Ovo je najbolja demografska mjera za sprečavanje iseljavanja i vraćanje ljudi koji su zbog kvalitetnih radnih mjesta napustili Hrvatsku – smatra ministar Horvat.