Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Grand Gourmet 2019., međunarodno natjecanje konobara, barista i restorana u Makarskoj

Stiže svjetski prvak u izradi koktela, a moći će se kušati i jedinstveni džin Dubrovnik Republic

1/12
Foto: ŠKMER
U Makarsku stiže i Dušan Janjatović iz Požege, višestruki prvak Hrvatske u kategoriji Flaire – pravljenju koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama

Grand Gourmet 2019., peto međunarodno natjecanje konobara, barista i restorana, održat će se od 22. do 24. listopada 2019. u Dalmacija Sunny Hotelu u Makarskoj. Organizator, udruga Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija, uz podršku Grada i Turističke zajednice Makarske, osim natjecanja pripremili su niz edukativnih i zanimljivih popratnih programa. Posjetitelji će uživati i u degustacijama, tematskim večerama i zabavnim sadržajima.

Foto: ŠKMER

NAKON PODJELE PRAZNIT ĆE SE SAMO ČIPIRANI, A OSTALI ĆE SE UKLANJATI Počela podjela novih čipiranih spremnika

Uskoro SP u Kini

Održat će se niz edukacija i eno-gastronomskih prezentacija, državno prvenstvo Hrvatske za barmene te konferencija “Suvremene tehnologije – ključ uspješnosti u ugostiteljstvu” uz sudjelovanja međunarodnih stručnjaka za primjenu novih tehnologija u ugostiteljskom sektoru.

U Makarsku iz Austrije dolazi Mario Hofferer, dvostruki svjetski prvak u koktelima, nosilac titule International Barkeeper za 2017./2018. pri International Bartenders Association, kao i petostruki austrijski državni prvak. Hofferer stiže na poziv Hrvatske udruge barmena da bi nas uz master class “Back from the Future” proveo modernim barmenstvom, svjetskim mješavinama i drugim što čini ga jednim od najboljih koktel-majstora.

Foto: ŠKMER

Prvih 20 brucoša krenulo je u akademsku godinu Sveučilište u Splitu otvorilo je studij hotelijerstva i turizma u Makarskoj

– Savršeni koktel opisuje skup finih, uravnoteženih nota okusa u kombinaciji s inovacijom, finoćom i stilom. Među mojim mješavinama su, dakako, vječno puristički i savršeni „klasici“ iz prošlih vremena, ali koji se iznova interpretiraju i postavljaju u središte pozornosti sa svojim šarmom – istaknuo je Hofferer.

Hrvatska udruga barmena i ove godine dovodi svoje reprezentativce koji će se boriti za plasmane za odlazak na svjetska prvenstva, a proslavit će i 25 godina postojanja udruge prezentacijama koktela s dalmatinskim aromama. Među barmenima u Makarsku stiže i Dušan Janjatović iz Požege, višestruki prvak Hrvatske u kategoriji Flaire – pravljenju koktela uz žongliranje barskim priborom i bocama.

Foto: ŠKMER

Janjatović je lani osvojio drugo mjesto na World Cocktail Championships u Tallinnu u Estoniji u konkurenciji koktel-majstora iz 65 zemalja, a ove godine od 4. do 8. studenoga predstavljat će Hrvatsku u Flaire disciplini na SP-u u Chengdu u Kini.

Bit će zanimljivo kušati službeni džin natjecanja Dubrovnik Republic, žesticu iz zadarskih pogona jedinstvenu u svijetu.

Mnoge su barske mješavine izumljene u Barmenskoj akademiji osnovanoj pri Hrvatskoj udruzi barmena sa sjedištem u Dubrovniku, a kako se rade, imat ćemo prilike vidjeti, a zatim i kušati. Jedna od takvih mješavina je Martini Corruba – martini s rogačem, varijanta svjetski poznatog pića s aromom drevne biljke Mediterana. U Barmenskoj akademiji nastali su i kokteli Ljuta naranča, Rozulin, Nespola... a sve vezano uz autohtono bilje i tradicijska pića juga Dalmacije.

Foto: ŠKMER

Besplatne edukacije za sve

Vladimir Vladić, profesor usluge i prijma gostiju u državnoj hotelijerskoj školi nedaleko od Pariza, održat će master class o primjeni svjetski poznatih francuskih sireva u gastronomiji. Uvest će nas u sezonsko posluživanje sireva, načine rezanja te kako ih sljubiti s različitim proizvodima kao što su med, marmelada, kandirano, svježe i suho voće te vina.

To je samo dio zanimljivosti koje predstoje, a organizatorica Alma Bremec Harašić ističe da su edukacije besplatne za sve sudionike.

Planetarna promidžba Hrvatske Makarska rivijera, Biokovo i Zabiokovlje zajednički razvijaju cikloturističku destinaciju

Foto: ŠKMER

– Cilj nam je na dođe što više ljudi. Dovodimo nove proizvode, najveći svjetski stručnjaci predstavljaju nova znanja i vještine, želimo podići vlastite kompetencije, podići kvalitetu usluge pa nam je ovogodišnji forte upravo na edukaciji – poručuje Alma Bremec Harašić.

Grand Gourmet okupit će dvjestotinjak sudionika, a lani je manifestacija privukla oko 1500 posjetitelja.