Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Planetarna promidžba Hrvatske

Makarska rivijera, Biokovo i Zabiokovlje zajednički razvijaju cikloturističku destinaciju

1/4
Foto: TRAIL – Full Cycling Expirience
Utrka Cro Race obuhvatit će sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Bit će to spektakularno!

Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac s Bikovom koje ih “okuplja” zajedno čine idealnu destinaciju za cikloturiste, svima poželjne goste koji dolaze u predsezoni i posezoni, kada žudimo za povećanjem broja turista. Istraživanja pokazuju da su biciklisti izvrsni potrošači, ljubitelji prirode, ne štede na hrani i komforu, a cijene domaće i autohtono.

Makarska postaje sveučilišni grad Otvara se studij hotelijerstva i gastronomije, nastava i u dijelu franjevačkog samostana

Upravo onakvi kakvi nam trebaju. 
Svime se time vodila Turistička zajednica Makarske da s kolegama sklopi ugovor s tvrtkom Spot koja kroz svoj brend Trail Full Cycling Experience razvija cikloturističku destinaciju Makarskog primorja, Biokova i Zabiokovlja.
Bikovo se, zahvaljujući i biciklističkoj utrci Tour of Croatia – čije su snimke s veličanstvenim kadrovima s etapa kojima je prolazila, prikazani u 190 zemalja – planetarno proslavilo i postalo izazovno ne samo biciklistima sportašima već i brojnim drugim turistima koji su ga vidjeli u najljepšem svjetlu zahvaljujući ovoj planetarnoj promidžbi.

Detalji u srijedu

Tour of Croatia ove godine nije održan, ali organizator Vladimir Miholjević u listopadu priprema utrku Cro Race koja, sudeći prema najavama, neće biti ništa manje atraktivna. A Makarska rivijera, koja je u proteklim izdanjima utrke bila uključena svake godine, i dalje će biti važna etapa.

– Prekrasna priroda, spektakularni pogled, uz kvalitetne prometnice, smještajne kapacitete, gastronomsku ponudu čini Makarsku rivijeru i Biokovo idealnim za cikloturizam. Riječ je o vrlo velikom potencijalu koji se može silno razvijati jednim ozbiljnim pristupom i programom – kaže Miholjević koji će ovogodišnju utrku Cro Race predstaviti na konferenciji za novinare u srijedu pa do tada ne želi izlaziti u javnost s detaljima.

Malo drukčija utrka kroz Požešku goru U ljepoti požeških brda i dolina uživalo 87 trkača

Ipak, otkrio nam je kako će se ove godine voziti drugačijim etapama.

– Obuhvatit ćemo sva mjesta Makarske rivijere, a biciklisti će proći baš svim njihovim centrima. Bit će to spektakularno! Zahvaljujući fantastičnim televizijskim kadrovima iz ranijih utrka koji su obišli svijet, došla je skupina novinara iz Velike Britanije, odvozili su preko Biokova fascinantnom cestom koja vodi do samoga vrha. Bili su oduševljeni! Napisali su veliku reportažu, objavljenu na 7-8 stranica, suptilan, iskren, vlastiti doživljaj. Mi koji živimo na toj destinaciji tek kada nam drugi otvore oči shvatimo da je zapravo nedovoljno cijenimo. Cikloturizam ovoj destinaciji može donijeti samo dobro, otkriti je na nov način, drugačijim pogledom – kaže Miholjević i dodaje kako je za sve to potrebno razviti infrastrukturu, od biciklističkih staza do svih usluga koje biciklistima trebaju.

Napominje kako je sudjelovao na sastanku Turističke zajednice i hotelijera te je zadovoljan što je potencijal prepoznat, a postoji i volja za njegovim razvijanjem.

Bogato i raznovrsno kulturno ljeto Makarsku čini prepoznatljivom destinacijom Podno Biokova ove godine 5% više stranih i 8% više domaćih turista

– Makarska rivijera, Imotski i Vrgorac jedinstveno su područje uz Biokovo, idealno za razvoj cikloturizma, pa smo sklopili ugovor s tvrtkom Spot koja snima stanje, nakon čega će predložiti mjere koje ćemo poduzeti da bismo ponudu podigli na višu razinu, nadopunili je svim onim što suvremeni cikloturist traži, promovirali je. Razvoj cikloturizma jedan je od strateških u planovima razvoja naših destinacija u svrhu razvoja posezone i predsezone – kaže Hloverka Novak Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarska.

Tvrtki Spot povjeren je kompletan razvoj cikloturističke destinacije.

– Trenutačno provjeravamo stanje postojećih staza i trasiramo nove. Nakon što utvrdimo zahtjevnost rute, idemo prema različitim interesentima. Naravno, definira se način pripreme rute, njezino opremanje, servisi i ostale usluge. Imamo i edukaciju gospodarstvenika koje upoznajemo sa specifičnostima gostiju, kao i s lokalnim upravama koje educiramo o načinima održavanja rute – kaže Karlo Kučan, direktor tvrtke Spot.

Kamena vila udobno se ugnijezdila iznad Makarske, u podnožju Biokova Turistička ponuda i za najzahtjevniju klijentelu Luksuzna rustikalna vila u zaseoku Kotišina za ekskluzivni odmor bogatih gostiju

Biokovo – nebrušeni dijamant

Napominje kako o težini pojedine rute ovisi kakvi turisti dolaze. Zahtjevnije rute privlače adrenalinske goste, mlađe životne dobi, one manje zahtjevne obiteljske goste.

– Nakon toga ide promidžbeni dio u koji uključujemo i hotele, pripremamo foto, video i tiskane materijale, a tijekom 2020. i 2021. predstavit ćemo Makarsku rivijeru i na četiri turistička sajma. Destinacija se ne može brendirati preko noći – kaže Kučan i napominje kako su događanja poput Cro Racea iznimno važna za popularizaciju destinacije.

Goran Marić Ministarstvo državne imovine Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj

– Na Biokovu ne možemo raditi adrenalinske parkove zbog krša koji to ne dopušta, ali imamo izvrsnu mogućnost razvijanja mountain bikea. Protupožarni putovi sjajni su za family varijantu. Na primorskom smo dijelu pomalo ograničeni prometom na magistrali, ali zato je zaleđe Biokova za cikloturizam nebrušeni dijamant! – poručuje Kučar.