Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Bogato i raznovrsno kulturno ljeto Makarsku čini prepoznatljivom destinacijom

Podno Biokova ove godine 5% više stranih i 8% više domaćih turista

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Makarska nije osjetila srpanjsku turističku rupu, a prema podacima e-Visitora, gostiju je više i u kolovozu u odnosu na taj mjeseci lani

Makarska nije imala turističku srpanjsku rupu! Za razliku od brojnih mjesta u Dalmaciji, Makarska je bilježila pozitivne rezultate cijele sezone tako da je srpanj bio na razini prošle godine, a početak kolovoza zabilježio je pet posto više turističkih noćenja od 2018. godine.

Kamena vila udobno se ugnijezdila iznad Makarske, u podnožju Biokova Turistička ponuda i za najzahtjevniju klijentelu Luksuzna rustikalna vila u zaseoku Kotišina za ekskluzivni odmor bogatih gostiju

Rastao i broj noćenja

Prema podacima sustava e-Visitor, tijekom prvih sedam mjeseci 2019. godine broj dolazaka stranih turista porastao je 5,33 posto, dok su domaći turisti ostvarili 8,68 posto više dolazaka u istom razdoblju. Broj ostvarenih noćenja stranih turista veći je 2,02% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a domaći turisti su isto tako u ovoj kategoriji ostvarili rast, i to od 7,23 posto.

– Dobre turističke rezultate, Makarska dijelom može zahvaliti i izuzetno bogatom Makarskom kulturnom ljetu, koji privlači velik broj gledatelja, a reakcije gostiju i domaćih su i više nego pozitivne – kaže Hloverka Novak-Srzić, direktorica Turističke zajednice Makarske.

organska kozmetika Proizvodi iz Makarske u Nürnbergu, na vodećem sajmu prirodne kozmetike

Tako se grad podno Biokova može pohvaliti nikad bogatijim programom s više od 160 različitih manifestacija i festivala. Od Krafting Festivala, Šumoteke – čitaonice na otvorenom, popularnih pučkih fešti, nastupa poput Radojke Šverko, Petra Graše, Big Banda, Nene Belana...

Kao kruna makarskog ljeta zasigurno je bio operni spektakl “Ero s onoga svijeta” Jakova Gotovca u izvedbi HNK Split koji je održan 7. kolovoza u prekrasnoj makarskoj luci, a pratilo ga je više od 1500 gledatelja.

Poznati glazbenici

Jedna od najvećih manifestacija koja iz godine u godinu postaje sve zapaženija zasigurno je Makarski jazz festival, koji potpisuju Ante Gelo, Igor Gojak i Klaudija Vuković, koji su uložili puno vremena i ljubavi da u sedam dana, od 20. do 26. kolovoza dovedu vrhunske svjetske i domaće izvođače.

Prvog dana nastupa Amira Medunjanin, koja je jedna od najuspješnijih izvođačica s ovih prostora i ima inozemnu karijeru. Drugi dan je rezerviran za Dražena Bogdanovića, jednog od najpoznatijih hrvatskih saksofonista. Treći dan gostuje jedan od najboljih svjetskih bendova, New York Gypsy All Stars, a nakon njih u Makarsku dolazi Roby Lakatos. Posljednja dva dana rezervirana su za hrvatske velike glazbenike, a to su Tedi Spalato i Goran Rukavina, a za kraj planiran je koncert Jazz orkestra HRT-a i Darka Rundeka.

Goran Marić Ministarstvo državne imovine Potpisana tri ugovora o darovanju zemljišta i nekretnina u Baškoj Vodi i Makarskoj