Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Zelina je jedan od gradova koji najviše izdvajaju za poljoprivrednike

Subvencioniraju ekoproizvodnju, edukaciju...

Foto: Damir Špehar/PIXSELL/Ilustracija
U Gradu djeluje više od 1700 poljoprivrednih gospodarstava, a OPG-ova je oko 2600

U Svetom Ivanu Zelini već dugi se niz godina provodi niz mjera za subvenciju poljoprivrednika. Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Hrvojem Košćecom dodatno je povećala iznos proračunskih sredstava za ove mjere. Stoga ne iznenađuje da je, prema istraživanjima, jedan od gradova u Hrvatskoj koji najviše izdvajaju za poljoprivrednike.

Učit će se sviranje klavira, gitare, tambure i harmonike Sv. Ivan Zelina najesen dobiva glazbenu školu

U Gradu djeluje više od 1700 poljoprivrednih gospodarstava, a u upisnik OPG-ova upisano je oko 2600 domaćinstava, usmjerenih pretežno na stočarsku proizvodnju – osobito proizvodnju mlijeka – na uzgoj stoke, vinogradarstvo te uzgoj voća i povrća. Kako bi se pomoglo jačanju poljoprivrede proizvodnje, a time i jačanju OPG-ova, subvencioniraju se mjere poput ulaganja u modernizaciju gospodarstva u sektoru povrćarstva, voćarstva, vinogradarstva i vinarstva te stočarstva. Potiču se i ekološka i integrirana proizvodnja, premije osiguranja, edukacije i stručna osposobljavanja...

– Predloženim mjerama potpore cilj je spriječiti ili ublažiti daljnji pad proizvodnje te općenito pomoći oporavku poljoprivrednih gospodarstva. Ove mjere u 2016. i 2017. godini pokazale su se učinkovitim te su sredstva predviđena proračunom i u potpunosti iskorištena. Stoga isti program mjera, odobren od Europske komisije i Ministarstva poljoprivrede, provodimo i dalje – izjavio je gradonačelnik Košćec. Uz gospodarstvo i obrtništvo, poljoprivreda je jedna od najvažnijih gospodarskih grana, koja je za više od polovine stanovništva glavni ili sporedni izvor prihoda.

Međunarodna zelinska gljivarijada Natjecanje u branju gljiva, kulinarski dvoboj...