Izbornik
Naslovnica Gradovi Ludbreg
Gradonačelnik Dubravko Bilić

'Svakim potezom nastojimo poručiti investitorima da su ovdje dobrodošli

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Proračun za 2021. bit će, kaže gradonačelnik Bilić, ponovno jedan od većih u Varaždinskoj županiji

Gradovi i općine prilagođavaju se u vrijeme pandemije novim uvjetima kako bi bili dodatna potpora gospodarstvu i građanima. Grad Ludbreg već u vrijeme proljetnog lockdowna na Gradskom vijeću donio je odluku o potporama za gospodarstvo, poljoprivrednike i osobe koje su ostale bez posla. Grad je pronašao i zajednički jezik s investitorima.

DO 24. PROSINCA PODNOSE SE PRIGOVORI Objavljena lista za dodjelu županijskih stipendija

– Puno smo pričali o izgradnju stanova iz programa POS-a, Grad Ludbreg je svoj dio odavno riješio. To nam je bilo važno jer smo svjesni da nemamo više stanova za kupnju ili najam. Potražnja je velika, svoj dio smo odradili i samo čekamo dozvolu za gradnju – kaže gradonačelnik Dubravko Bilić. Kako bi bili investitorima što zanimljiviji, i ludbreška srednja škola orijentirana je na zanimanja koja su potrebna tržištu, s posebnim naglaskom na kadrove kakve trebaju poduzetnici.

Europski projekti

– Svakim potezom nastojimo investitorima poručiti da su kod nas dobrodošli, a kroz europske projekte nastojimo podići kvalitetu života. Ova godina prisilila nas je da stanemo na kočnicu, ali nastojali smo odraditi što je više moguće – dodaje gradonačelnik. Pred Gradsko vijeće će proračun. – Donijet ćemo rebalans proračuna i proračun za 2021., koji će opet biti preko 50 milijuna kuna i ponovno će biti jedan od većih proračuna jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji. Brojnim komunalnim projektima na području Grada želimo osigurati visoku kvalitetu života svih naših građana – ističe gradonačelnik Bilić. Najavio je da će u 2021. započeti niz novih projekata, poput prve faze gradnje bazena, gradnje Bike parka, uređenja i rekonstrukcije Ludbreškog mlina u koji bi, smatra, bilo dobro premjestiti i knjižnicu, kako bi napokon imala dovoljno prostora za brojne aktivnosti. U planu je i izgradnja kamp odmorišta u sklopu projekta Via Sant Martin.

– Želimo da proračun naglašava da su nam važni svi aspekti života, od gospodarstva, sporta, kulture, građana u potrebi – ističe te dodaje kako im je cilj stvoriti grad kojim će se svi građani ponositi.

RADOVI ŽUPANIJSKE UPRAVE ZA CESTE Most na rijeci Karišnici uskoro će biti gotov

– Kad razmišljamo o projektima ili kreiranju proračuna vodimo se konkretnim stvarima zbog kojih će se građani osjećati ugodnije, zbog čega će voljeti grad u kojem žive. Želimo da im Ludbreg nudi sve potrebno za zadovoljenje svojih potreba, ali i potreba djece, i da ta djeca kao i svi naši sugrađani budu ravnopravni građani EU, a ne nekakvog dijela Europe koji su svi zaboravili i iz kojeg žele pobjeći. Ludbreg je prekrasan grad i takav treba ostati, ali je prekrasan i bolji upravo zbog svojih građana koji u njemu žive, koji u njega vjeruju i koji s njim žele rasti u budućnosti – zaključuje. Tvrtke koje djeluju na području Ludbrega prvenstveno su izvozno orijentirane i nijedna od njih nije prestala s radom.

Spora reakcija države

Jedinice lokalne samouprave ograničene su lokalnim proračunom, a projekti se moraju financirati i tek potom se refundiraju iz EU fondova, a i u tim situacijama država, kaže, često sporo reagira.

– Grad normalno radi i jednako kao i gospodarstvo nastoji čim normalnije odrađivati svoje obveze – napominje gradonačelnik.