Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Makarska obogaćuje svoju turističku ponudu

Turistička zajednica nudi obilaske gradom, MARA osniva udrugu turističkih vodiča

1/3
Foto: TZ Makarska

U Makarskoj se osniva udruga turističkih vodiča, koja će biti platforma za pružanje novih usluga u turizmu, gradskih tura, koje će se nuditi u sklopu Centra za posjetitelje Makarska.

Skywalk – atrakcija svjetskih razmjera Biokovo dobiva vidikovac iznad litice sa staklenim dnom za hodanje

Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Makarske razvojne agencije MARA, naglašava da su u osnivanje udruge turističkih vodiča Makarska krenuli na inicijativu Turističke zajednice grada Makarske koja je želi uvrstiti u ponudu usluge turističkih vodiča, a cilj im je da ljudi koji budu prezentirali Makarsku i sve atrakcije koje ona nudi, budu što kvalificiraniji i motiviraniji za rad.

Nova usluga

– Radi se o sasvim novoj usluzi koja u Makarskoj dosad nije postojala i koja će s jedne strane turističkim vodičima omogućiti pružanje svojih usluga preko udruge, odnosno mogućnost zapošljavanja, a s druge strane povećat će kvalitetu turističkih usluga u destinaciji – pojašnjava Lidija Vukadin Vranješ.

Godinu dana pripremali su se za osnivanje udruge.

– Želimo postići održivu aktivnost. Organizirali smo usavršavanje turističkih vodiča i polaznicima smo predstavili ideju osnivanja udruge u koju se mogu uključiti, ne samo kako bi legalno obavljali svoju djelatnost, već kako bi se tako i zaposlili jer će pružati usluge Turističkoj zajednici koja će obogatiti ponudu turističkim turama s vodičima koji su danas nužni za potpun doživljaj Makarske, čija je ponuda proteklih godina znatno obogaćena, ne samo sadržajno već i tehnološki brojnim multimedijskim i digitalnim sadržajima – kaže Lidija Vukadin Vranješ.

Prvih 20 brucoša krenulo je u akademsku godinu Sveučilište u Splitu otvorilo je studij hotelijerstva i turizma u Makarskoj

MARA je nositelj programa usavršavanja za turističkog vodiča, voditelja turističke poslovnice i recepcionara, u sklopu projekta EXERCITATIONE, koji se financira iz Europskog socijalnog fonda. Polaznici programa usavršavanja su nezaposlene osobe, korisnici usluga Kluba za zapošljavanje koji su se prethodno prijavili na programe usavršavanja. Prvih 13 polaznika koji su osposobljeni za voditelje turističke poslovnice već su dobili diplome, a usavršavanje završava i sedam turističkih vodiča.

– Osnivanje udruge turističkih vodiča veliki je iskorak za makarski turizam jer dosad uopće nismo nudili usluge turističkog vođenja, a pravi doživljaj grada i njegove okolice i svega što nudimo jedino je moguć uz kvalitetno, stručno i zanimljivo vođenje. To je nova kvaliteta u ponudi koju smo u zadnje vrijeme bogato nadogradili – kaže Hloverka Novak-Srzić, direktorica makarske Turističke zajednice.

Čuveni Malakološki muzej obnovljen je, digitaliziran, s novim sadržajima i, po tvrdnjama mnogih, jedan je od najljepših i najboljih u Europi.

Raznolika turistička ponuda

U Kotišini obnovljen je kaštelet i crkva svetog Martina. Završavaju se radovi na kazalištu na otvorenom, atrakcije na čijoj će sjevernoj strani biti vrleti Biokova, na južnoj fantastičan pogled na more, a u susjedstvu nadaleko poznati botanički vrt kojeg je na Biokovu utemeljio dr. Jure Radić.

Planetarna promidžba Hrvatske Makarska rivijera, Biokovo i Zabiokovlje zajednički razvijaju cikloturističku destinaciju

– Na Biokovu se gradi i tzv. skywalk, fantastični vidikovac na stijeni sa staklenim platoom koji nijednog turista neće ostaviti ravnodušnim, a ne smijemo zaboraviti ni bogatstvo ponude vjerskog turizma s marijanskim svetištem Vepric kao središtem. Zaista imamo što pokazati gostima i uz pomoć turističkih vodiča, čije poslovanje će znatno olakšati osnivanje udruge, Makarska će puno uspješnije predstaviti svoje prirodno i povijesno bogatstvo te raznoliku turističku ponudu – zaključuje Hloverka Novak-Srzić.