Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Predstavljena punionica na stlačeni prirodni plin i novi ekološki prihvatljiv autobus

Ulicama Pule vozit će 20 modernih autobusa na prirodni stlačeni plin

1/4
Foto: Grad Pula
Punionica i autobusi nabavljeni su u sklopu projekta „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“, financiranog s 42,7 milijuna kuna

Na području pulske tvrtke Plinara prošli je tjedan predstavljena punionica i autobus na stlačeni prirodni plin čemu su prisustvovali gradonačelnik Pule Boris Miletić, direktor Pulaprometa Igor Škatar i direktor Plinare Pula Dean Kocijančić.

Pulski gradski vrtići ovoga ljeta brojne aktivnosti provode na moru Djeca se igraju i kupaju na plažama Hidrobaza, Valkana i Stoja

– Ovo je još jedan uspješan projekt financiran europskim sredstvima koji se u sklopu mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja provodi na urbanom području Pula. Ovim će se važnim strateškim projektom obnoviti vozni park s 20 novih, suvremeno opremljenih autobusa na stlačeni prirodni plin. Važno je naglasiti da koristeći plin kao pogonsko gorivo u novim autobusima Pula dobiva ekološki prihvatljiviji oblik prometa koji utječe na smanjenje štetnih emisija CO2 čime se zaštićuje okoliš u zajednici kao iznimna vrijednost kojoj danas stremi svaki odgovorni grad i čime poboljšavamo kvalitetu života u našem okruženju – rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Foto: Grad Pula

Klimatizirani i s Wi-Fijem

Direktor Pulaprometa Igor Škatar rekao je da su novi autobusi prilagođeni osobama s invaliditetom te opremljeni prema najvišim standardima – klimatizirani su i s ugrađenom Wi-Fi mrežom.

– Do kraja srpnja isporučit će se svi autobusi koji će tada i započeti s prometovanjem budući da je potrebno provesti edukaciju vozača, servisnog osoblja te ugraditi zaslon, videonadzor i naplatni sustav – zaključio je Škatar.

Direktor pulske Plinare Dean Kocijančić pojasnio je da se istodobno s procesom nabavke autobusa radilo na izgradnji punionice na stlačeni prirodni plin vrijedne 11 milijuna kuna.

Foto: Grad Pula

Tijekom srpnja niz predavanja za građane o odgovornom postupanju s otpadom O recikliranju otpada uče i lecima na hrvatskom i talijanskom jeziku

– Cjelokupni projekt sufinanciran je s čak 88 posto bespovratnih sredstava. Važno je naglasiti da korištenje stlačenog prirodnog plina, osim što je ekološki prihvatljivije, donosi i znatne uštede jer se na 20 autobusa uštedi 1,8 milijuna kuna goriva – zaključio je Kocijančić.

Punionica i ekološki prihvatljivi autobusi javnog gradskog prijevoza nabavljeni su u sklopu projekta „Nabava SPP autobusa i izgradnja SPP punionice“, financiranog u okviru mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja sa sveukupno 42,7 milijuna kuna bespovratnih europskih sredstava iz Kohezijskog fonda i Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini.

Foto: Grad Pula

Projekt nabave autobusa na stlačeni prirodni plin i gradnje punionice plina u partnerstvu provode gradska trgovačka društva Pulapromet i Plinara d.o.o. Nakon prezentacije, za sve prisutne upriličena je probna vožnja novim autobusom.

Tijekom cijele godine Rt Kamenjak privlači posjetitelje sa svih strana svijeta

Suvremeni vozni park

Uz projekt nabave autobusa na stlačeni prirodni plin i gradnje punionice, Grad Pula je s osuvremenjivanjem voznog parka javnog gradskog prijevoza počeo ranije, kad je putem projekta „No-regret“ nedavno nabavljeno 12 novih autobusa.