Izbornik
Naslovnica Gradovi Sveti Ivan Zelina
Proslavite Martinje uz mlado vino i pjesmu

Vesela večer uz kušanje vina, večeru, krštenje mošta

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, a u ovom gradu postavljeni su i temelji modernog vinogradarstva

Vrijeme je berbe grožđa i proizvodnje vina, a s njim i slavlje svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara. Svake godine, Martinje okuplja uzvanike oko kleti, pije se mlado vino i uživa u čarima starog. Proslava Martinja duboko je ukorijenjena u hrvatskoj tradiciji jer je to dan kada se mlado vino (mošt) posebnim obredom krštenja službeno proglašava vinom.

Martinje se danas njeguje kao narodni običaj i slavi se kroz ceremoniju krštenja mladog vina uz tradicionalna jela,domaće vino, ples i glazbu. Martinje je posebno popularno u vinogradima bogatom Zagorju, i stoga se može reći kako proslava Martinja ima i kulturnu značajnost za sve Zagorce.

Održana 38. smotra 'Dragutin Domjanić' Sveti Ivan Zelina središte je dječjeg kajkavskog pjesništva

Na Martinje je uvijek veselo i puno smijeha, zato će Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline organizirati proslavu Martinja 10. studenoga u svome gradu, pod pokroviteljstvom Grada Svetog Ivana Zeline.

Sveti Ivan Zelina ima bogatu tradiciju proizvodnje vina, a u ovom gradu postavljeni su i temelji modernog vinogradarstva. Godine 1860. naime, u Zelini je održana prva izložba vina, a grad je već 50 godina kontinuirano domaćin Izložbe vina kontinentalne Hrvatske.

U subotu, od 19 do 20 sati, bit će organizirano kušanje vina po želji u podrumu Vinarija “Vina Kos Jurišić”, na adresi Nespeš 8, nakon čega će u Izletištu "Vina Kos Jurišić" na adresi Suhodol Zelinski 25 uslijediti večera, krštenje i mošta, a slavlje će se nastaviti u veselom tonu.

Konjička revija Održana 3. Međunarodna svetoivanjska konjička revija Imamo najljepše konje u kraju

Da biste se uključili u ovo kušanje i krštenje vina, potrebno je prijaviti se do 7. studenog i platiti cijenu od 190 kuna po osobi koja uključuje hranu i vino. Da bi raspoloženje ostalo dobro, pobrinut će se Tamburaški sastav Šarmeri.

Sve daljnje informacije mogu se dobiti kontaktiranjem Turističke zajednice Sv. Ivan Zelina.