Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Zasadi stablo, ne budi panj

Za obogaćivanje njihovih vrtova i okućnica Grad Puljanima osigurao 182 sadnice voćki

1/2
Foto: Grad Pula
Grad Pula kontinuirano sadi nova stabla i donira voćke građanima

U sklopu tjedna kolektivne sadnje stabala “Zasadi stablo, ne budi panj!” Grad Pula je na javnim zelenim površinama grada posadio 27 stabala raznih vrsta – lipe, platane, lagestremije, likvidambra, te tjedan prije još 10-ak stabala na Rivi, u Ulici starih statuta i u Arsenalskoj ulici (pinije, crnike, ladonje, platane). Osim toga Grad Pula je svojim građanima osigurao 182 sadnice voćki za obogaćivanje njihovih vrtova i okućnica.

VŽANA PROJEKT Izgradnja i opremanje sortirnice u sklopu sanacije odlagališta Kalvarija

Sezonsko cvijeće

– Sadnjom stabala na javnim zelenim površinama i u sklopu privatnih vrtova i okućnica doprinosi se povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša, a baš te aktivnosti Grada Pule spadaju u prioritetne. Osim pozitivnog aspekta u pogledu obogaćivanja zelenog fonda u gradu, građani će moći uživati i u blagodatima plodova voćki koje će, sigurni smo, s punom pažnjom njegovati – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Osim sadnje stabala, u nastavku aktivnosti održavanja i obogaćivanja javnih zelenih površina na području grada Pule, koje se redovito izvode kroz aktivnosti gradskog trgovačkog društva – djelatnost Hortikulture Pula Herculanee, posadit će se 20 tisuća sadnica sezonskog cvijeća (ljetnica), i to prvenstveno po parkovnim površinama.

Osim toga, izvršit će se i nadopuna grmova i živica na postojećim, ranije uređivanim površinama kao zamjenska sadnja za sadnice koje su oštećene, osušene ili otuđene. Navedene su aktivnosti planirane u narednih mjesec dana, sve sukladno vremenskim uvjetima. Isto tako pristupa se okopavanju, plijevljenju, orezivanju i uređenju ukrasnog bilja po parkovima i drugim lokacijama gdje je bilje posađeno. Osim toga, planira se uređenje i novih površina, i to kod rotora u Valturskoj te rotora Rizzijeva – Voltićeva kao i krajobrazno uređenje zelene površine ispred bedema u Carrarinoj kad se okončaju svi radovi u projektu rekonstrukcije javne rasvjete.

SASTANAK GRADONAČELNIKA S MINISTROM BUTKOVIĆEM Cilj je što skorija gradnja drugog kolosijeka pruge Zagreb – Novska

Nadalje će se u predstojećem razdoblju započeti s izradom projektne dokumentacije za uređenje više novih zelenih površina na području grada, a projekti će se sastavljati ponajprije u suradnji s Vijećima mjesnih odbora. Naglasimo još jednom da su zaštita i očuvanje zelenih površina bitne odrednice u sustavu prostornog planiranja Grada Pule, a njihova zastupljenost, u kontekstu praćenja stanja zelenog fonda te poduzimanja mjera za njegovim povećanjem, uobičajena je aktivnost.

Foto: Grad Pula

Smanjenje emisija CO2

Budući da je grad ‘živo tkivo’ i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata gradnje i održavanja i postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se znatno smanjila emisija CO2.

Razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života, ostvarivanje ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te smanjenje onečišćenja okoliša misao je vodilja tijekom provedbe raznih aktivnosti, posebno u radu s mladima i udrugama. Konkretni pokazatelji na razini prostornih planova ukazuju na vrlo visoku zastupljenost zelenih i rekreacijskih površina u usporedbi sa zastupljenosti ostalih namjena

KUTINA Tko ima mirovinu do 1000 kn dobiva 400 kn uskrsnice, a 300 kn za one koji imaju do 2000 kn

. U odnosu na ukupnu površinu kopnenog dijela GUP-a Grada Pule, koja iznosi 3205 ha, čak 40 posto odnosi se na zelene površine: oko 235 ha ili gotovo 8 posto čine javne zelene površine, oko 702 ha ili 22 posto čine zaštitne zelene površine te oko 340 ha ili oko 10 posto površine namijenjene sportu i rekreaciji. To govori u prilog tome da je Grad Pula svjestan važnosti zelenila koja znatno nadilazi preporuke zastupljenosti koje je odredila Europska komisija kao i konkretne pokazatelje na razini velikih gradova u Hrvatskoj, ali i na europskoj razini.

Temeljeno na podacima s posljednjeg popisa na kojem je za Grad Pulu evidentirano 57.460 stanovnika proizlazi da javne zelene površine čine gotovo 41 m2 po stanovniku, a zaštitne zelene površine oko 60 m2 po stanovniku što Pulu svrstava visoko na ljestvicu gradova s velikom zastupljenosti zelenih površina u odnosu na broj stanovnika. Grad Pula je, osim toga, i potpisnik sporazuma o smanjivanju emisije CO2 na što zelenilo, uz ostale mjere, izravno utječe.

– Odgovornost je apsolutno na nama i drago mi je da je ekološka svijest, posebno otkako su se počele događati klimatske promjene, znatno ojačala – zaključio je Miletić.