Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Dosad je uloženo više od 11,7 milijuna kuna

Zapuštetni lokalitet Grad je pretvorio u novu modernu plažu

Slijedi uređenje zone oko sanitarnih čvorova – postavljanje rampi i rukohvata kako bi se omogućio nesmetan pristup plaži svim korisnicima, a osobito osobama s invaliditetom
1/9
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Hidrobaza je postala najatraktivnija gradska plaža s brojnim sadržajima, tri sanitarna čvora s tuševima na plaži postavljena su prošli tjedan

Nekad zapušteni lokalitet gdje su se daleko od očiju javnosti kupali tek malobrojni mještani, Hidrobaza je danas jedna od najljepših pulskih plaža koja privlači sve generacije, domaće i turiste. U njezino je uređenje do sada uloženo više od 11,7 milijuna kuna, od čega je Grad Pula izdvojio 8,6 milijuna kuna, a ostatak bespovratnih sredstava dobiven je od Ministarstva turizma.

Uređenje pulskih dječjih igrališta Za bezbrižnu i sigurnu igru mališana Pula godišnje uloži više od milijun kuna

Korisnici zadovoljni

– Ovo je projekt koji razvijamo već četvrtu godinu u kontinuitetu. Ponosan sam što smo preobrazili i redefinirali cijeli prostor, oživjeli ga i učinili atraktivnim, no najbitnije je to kako ga doživljavaju sami korisnici. U pravilu govore samo pozitivno i zadovoljni su, a upravo je to razlog zašto sve to radimo – da građani dobiju nove sadržaje u kojima mogu uživati – naglasio je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Ovogodišnja faza uređenja, koja je pred završetkom, iznosi oko 3 milijuna kuna. Tri sanitarna čvora s tuševima na plaži su postavljena prošli tjedan. Odnose se na ženske, muške i zajedničke kabine, kao i kabine za presvlačenje male djece i one za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Slijedi uređenje zone oko sanitarnih čvorova – postavljanje rampi i rukohvata kako bi se svim korisnicima omogućio nesmetan pristup plaži i objektima, a osobito osobama s invaliditetom i onima smanjene pokretljivosti. Ovogodišnja faza obuhvaća i uređenje betonskih površina s pripremljenom infrastrukturom za objekte koji su u toj zoni predviđeni te postavljanje pripadajuće urbane opreme i rasvjete. Javna rasvjeta je SMART rasvjeta u LED tehnologiji s ugrađenim regulatorom za smanjenje intenziteta svjetlosti u noćnim satima.

Grad Pula je Grad – prijatelj djece Energetska obnova Dječjeg kreativnog centra u Radićevoj

Osim sanitarnih čvorova s tuševima, plaža je opremljena stalcima za bicikle i košaricama za otpatke, a do početka sezone bit će postavljene i košarice za selektivno prikupljanje otpada.

Također, u dijelu zelenih površina na kojima je novi sadni materijal, postavit će se sustav za navodnjavanje kako bi se omogućilo kvalitetnije ukorjenjivanje nasada koji su dobrim dijelom već zasađeni. Hortikulturno uređenje obuhvaća novi zeleni fond od 60 različitih stabala (judić, pinija, gledičija), 50-ak visokih grmova (planika, lovor, filirea, tobirovac, konopljika, žutilovka, viburnum), 115 primjeraka srednje visokog bilja (abelia, mirta, smrdeljika, teucrium, brnistra) te 250 sadnica niskih trajnica (ružmarin puzajući, nekoliko vrsta kadulje).

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Uz ljetne sadržaje koji su povezani s kupališnom sezonom, teži se tome da to postane i cjelogodišnja lokacija sa sportskim sadržajima sukladno usvojenom Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji prema kojem je plaža na Hidrobazi tematizirana kao plaža sa sportskim i rekreativnim sadržajima.

Special Power League U Puli održan 3. turnir nogometne lige za djecu s teškoćama u razvoju

Dotjeruje se od 2016.

Podsjetimo, ovaj dragulj nasuprot Brijuna dotjeruje se od 2016. kada je prvotno uređen obalni dio, odnosno centralni dio plaže, izgrađena su tri stabilizacijska pera sa školjerama čime je plaža zaštićena od jakih udara valova te je osigurano zadržavanje nasutog šljunčanog materijala.

Plaža se već tada prilagođavala osobama s invaliditetom i onima smanjene pokretljivosti izvedbom rampi i prilagođenih sunčališta kao i svlačionica te je postavljena ostala urbana oprema. Centralni prolaz je asfaltiran, a uređen je i okolni prostor za pristup vozilima. Sljedećom fazom realiziranom 2017. uređen je ostatak obalne fronte plaže u obuhvatu od 224 metra s jedne i 248 metara s druge strane od centralnog dijela plaže. Uređeno je još jedno pero sa školjerom, a na prvih 90 metara plaže, uz štinjansku lučicu, sagrađena je riva te je uređena šetnica.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Postavljene su još dvije kabine za presvlačenje te je uklonjena ograda prema Valbandonu kako bi se posjetitelji mogli nesmetano kretati cijelim obalnim pojasom.

Treća faza obuhvatila je izgradnju igrališta za odbojku, mali nogomet ili badminton na pijesku, uređenje interne komunikacije te postavljanje potrebne komunalne infrastrukture.

Grad Pula pokrenuo jedinstven projekt vrijedan čak 60,8 milijuna kuna Gradi se punionica na prirodni stlačeni plin, jedna od tri u zemlji