Izbornik
Naslovnica Općine Vuka
Početak 2021. obilježili su i važni socijalni projekti

Vuka dobiva teniski teren, a kroz EU projekt educiraju mlade da budu konkurentniji na tržištu rada

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Korištenje teniskog terena će biti besplatno. Nema puno malih sredina koje ga uopće imaju, a i ondje gdje postoji, naplaćuje se od 150 do 200 kuna po satu, ističe načelnik Damir Maričić

– S prvim lijepim danima ove godine opet smo izvezli bagere na ulice. Ovu godinu započinjemo gradnjom teniskog terena u Vuki. Smješten je na području sportsko-rekreacijske zone u neposrednom centru Vuke, a to je zemljište do sada bilo zapušteno – započinje Damir Maričić, načelnik Općine Vuka. Prije nekoliko godina na njemu su, dodaje, projektirali sportsko-rekreacijsku zonu, ukupne površine četiri hektara, i polako je počeli popunjavati.

Podizanje životnog standarda na području istočnog dijela Grada Novske Europskim sredstvima uređuju domove u Paklenici i Rajiću te školu u Jazavici

I šetnica, jezero, pozornica...

– Najprije smo uz pomoć Osječko-baranjske županije sagradili rukometno igralište, zatim dječje igralište i sada se gradi teniski teren. Korištenje ovog terena će, kao i sve ostalo, biti potpuno besplatno. Smatramo da to puno znači ljubiteljima ovog sporta jer nema puno malih sredina koje ovakav sadržaj uopće imaju, a i ondje gdje postoji, sat korištenja naplaćuje se od 150 do 200 kuna – nadovezuje se načelnik.

Sportsko-rekreacijska zona će, nadalje, imati i biciklističku stazu, šetnice, jezero površine jednog hektara, sanitarne čvorove, svlačionice, prostor za ugostiteljski objekt, pozornicu s gledalištem, roštilje i još mnogo toga.

– Pratimo sve natječaje i kako se ukazuju prilike, prijavljujemo se kako bismo sve u što skorijem roku završili – navodi on.

Uz sportske i rekreacijske, početak 2021. u Općini Vuka obilježila su i dva nova projekta od socijalnog značenja. Jedan je projekt usmjeren na mlade, “Aktivno uključivanje i poboljšanje zapošljivosti”, a u njega idu s Općinom Čepin. Vrijedan je 1,882.382 kune, a u potpunosti je financiran novcem EU.

Grad Lipik donio je nove poticajne mjere za poduzetnike i mlade obitelji Kasana: Želimo zadržati mlade, a oni će ostati samo ako imaju dobar posao

– U sklopu njega uređujemo dva prostora, po jedan u Čepinu te Vuki, u kojima će se obavljati edukacije mladih, kako bismo im omogućili konkurentnost na tržištu rada. Polaznici će stjecati znanja u izradi projekata za fondove EU, osnove rada na računalu, osnove računovodstva za poduzetnike i strane jezike. Projekt traje 20 mjeseci i u sklopu njega bit će organizirana i događanja usmjerena na zabavu šire populacije, kao što je kino na otvorenom. Ostali sadržaji ovoga projekta neka budu iznenađenje – najavljuje Maričić.

Projekt “Zaželi”

Drugi je projekt “Zaželi bolji život na području općine Vuka faza II”, koji je već zaživio – zaposleno je 12 žena koje se skrbe o 72 korisnika treće životne dobi. Općina već provodi jedan takav projekt, u suradnji s LAG-om Vuka – Dunav, u kojem je zaposleno 15 žena, a brinu se o 90 korisnika.

– Projekti Europskog socijalnog fonda su iznimno važni za male općine kao što je naša. Oni pružaju sigurne prihode mještanima koji bi vrlo teško uspjeli pronaći radno mjesto na tržištu rada. Pružaju sigurnost osobama treće životne dobi – kaže. Ističe da je u tom smislu važan projekt “Aktivno u trećoj životnoj dobi”. – On se pokazao kao pun pogodak jer smo uspjeli kupiti kombi vozilo i zaposliti pet osoba koje će prevoziti starije osobe do liječnika i ostalih ustanova koje su nužne za svakodnevni život. Vozilo dnevno prelazi oko 150 kilometara – zaključuje načelnik.