Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
FINANCIRANJE

Asistentice za vrtićku djecu, grad će izdvojiti 200.000 kuna za djecu s teškoćama

Vinkovci
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL/Ilustracija
Vrijeme će pokazati hoće li i u Vinkovcima biti moguće uvoditi trećeg odgojitelja po skupini – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Kako bi naglasili važnost integracije, socijalizacije i inkluzije djece s teškoćama u razvoju, u gradskim vrtićima zaposleno je šest pomoćnica i s njima su danas u Velikoj gradskoj vijećnici potpisani ugovori o radu. Pet asistentica radit će redovito u vrtiću, a jedna će biti s djecom u programu predškole. Svaka od njih vodit će brigu o jednom djetetu.

Ugovor o sufinanciranju je župan Matija Posavec potpisao još u veljači ove godine JEDINSTVEN PROJEKT Za rad s 42 djece s teškoćama u razvoju i u ovoj pedagoškoj godini spremni asistenti

– Tendencija je da se ta djeca uključe u redovite odgojne skupine. S obzirom na to da je ne moguće da se odgojiteljica istodobno brine za dijete kojemu je potrebna posebna skrb i ostalu djecu u skupini, važno je da vrtić ima asistenta. Vrijeme će pokazati hoće li i u Vinkovcima biti moguće uvoditi trećeg odgojitelja po skupini – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Napomenula je kako se takve situacije u Zagrebu i nekim drugim gradovima rješavaju uz pomoć angažmana trećeg odgojitelja u skupini. Vrijeme će pokazati hoće li do takvog rješenja doći i u Vinkovcima ili će se taj problem riješiti na neki drugi način.

MJERE ZA SVE GENERACIJE GRAĐANA Djeci asistenti, mladima pomoć i subvencije za kuće

– Vinkovci su jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji financira asistente u predškolskom uzrastu, budući da Ministarstvo znanosti i obrazovanja financira asistente u školama. U gradskom proračunu za tu je namjenu ove godine osigurano oko 200.000 kuna. Zadovoljni smo jer smo time omogućili mališanima da normalno pohađaju vrtiće i pomogli njihovim roditeljima. U isto vrijeme osigurano je i šest novih radnih mjesta što je također od velike važnosti – rekao je Gabrijel Šokičić.