Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Crvenom križu u Sv. Ivanu Zelini i Vrbovcu vrijedne donacije u projektu “Zaželi”

Bicikli, tableti i dva automobila za lakšu brigu o 280 starih i nemoćnih

Župan Stjepan Kožić uručio je ključeve novih automobila vrijednih ukupno 300.000 kuna
1/5
Foto: Zagrebačka županija
Za žene su, osim plaće, osigurane i božićnica i uskrsnica od 500 kuna te regres od 1500 kn

Društva Crvenog križa u Zelini i Vrbovcu bogatija su za dva vozila. Automobile u vrijednosti 300.000 kuna Županija je nabavila za lakšu provedbu projekta “Zaželi”, a zagrebački župan Stjepan Kožić ključeve je uručio ravnateljicama gradskih društava Crvenoga križa Svetog Ivana Zeline i Vrbovca, Branki Puhelek i Jeleni Mucko.

Dobitnici stipendija nagrađivani su po kriterijima izvrsnosti, socijalnom kriteriju i deficitarnim zanimanjima Potpisani ugovori o stipendiranju za 50 učenika i studenata ‘Županijske su nam stipendije vjetar u leđa i motivacija da budemo bolji’

Pregače, ali i košulje

Projekt “Zaželi”, ukupne vrijednosti šest i pol milijuna kuna, sufinancira se iz Europskog socijalnog fonda a njime se osigurava pomoć u kući za ukupno 280 starijih i nemoćnih osoba na prostoru Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, Bedenice, Dubrave, Gradeca, Farkaševca, Rakovca i Preseke. Specifičnost je ovog projekta i to što je ujedno i program zapošljavanja teže zapošljivih žena.

Na području grada Vrbovca i okolnih općina tako su zaposlene 33 žene, od kojih su tri s invaliditetom, koje će u razdoblju od dvije godine, koliko je planirano trajanje projekta, pružati pomoć 180 krajnjih korisnika, odnosno starijih i nemoćnih osoba. O 100 će se osoba na području Svetog Ivana Zeline i Bedenice brinuti 23 zaposlene žene.

Foto: Zagrebačka županija

– Naš je cilj pomoći ženama da se uključe u društvo te da se zaposle i nakon projekta. Osigurali smo im tako dva tečaja, nakon kojih će steći certifikate njegovateljice te proizvođačice i prerađivačice ljekovitog i aromatičnog bilja – objašnjava Jelena Mucko te dodaje da su zaposlenicama osigurani i bicikli, kao i kacige i reflektirajući prsluci.

Milivoj Medven iz tvrtke MM mesna industrija 'Ne želimo prodavati ništa što ne jedemo i sami u svojoj kući i na svome stolu'

Sve su, dodaje, opremljene i zimskim jaknama, pregačama, torbama za prijenos rublja, pa i košuljama za svečane prigode i ručnim torbicama. Osim bicikla, ženama su na raspolaganju i tableti, kazala je Branka Puhelek. Za žene su, osim plaće, osigurane i božićnica te uskrsnica u vrijednosti 500 kuna, kao i regres od 1500 kuna.

Foto: Zagrebačka županija

Projektom je predviđeno da se u prostorima Crvenog križa nabave kućanski aparati, kao što su perilice rublja, osobito potrebne domaćinstvima bez vode, ali i usisavači, daske za peglanje, pa i kosilice i flakserice koji će biti na raspolaganju njegovateljicama kako bi se maksimalno olakšao život potrebitima i starijima.

Izbor Vinske kraljice Zagrebačke županije Mateja Hercigonja nova je Vinska kraljica Zagrebačke županije Vodi vlastiti OPG još od osamnaeste godine, a vino joj je strast od djetinjstva

I higijenske potrepštine

– Program “Zaželi” izuzetno je koristan za starije i nemoćne, jer osim pomoći u svakodnevnim kućanskim poslovima kao što su priprema obroka i plaćanje režija ostvaruju i socijalni kontakt, vide da nisu zaboravljeni i ostavljeni od društva – naglasila je Mucko.

U sklopu projekta svaki se mjesec tako potrebitim kućanstvima doniraju i higijenske potrepštine u vrijednosti od 200 kuna, a upravo će dva nova automobila pomoći pri njihovom transportu do korisnika.

Foto: Zagrebačka županija

– U sklopu mnogih programa vodimo brigu o starijim i nemoćnim osobama, indirektno, nabavom vozila, i kroz ovaj projekt. Vjerujem da će donirana vozila pomoći društvima Crvenoga križa da posao na terenu obave kvalitetnije, brže i sigurnije – istaknuo je zagrebački župan Stjepan Kožić. 

Novi rendgen Ivanić-Grad Dom zdravlja dobio najmoderniji rendgen Tvrtka FED Dan otvorenih vrata tvrtke FED ‘S novim pogonom više ćemo se okrenuti svijetu’