Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Izaslanstvo kineske provincije Jiangxi u Zadarskoj županiji

Dogovarali suradnju te doznali za Ninsko blato

1/15
Foto: Zadarska županija
Kinesko izaslanstvo posjetilo je Sveučilište u Zadru. Obje strane zainteresirane su za razmjenu profesora i studenata u zdravstvenim studijima, posebno za obavljanje stručne prakse u bolnicama, pa se uskoro očekuje uspostavljanje suradnje

Zadarsku županiju posjetilo je izaslanstvo kineske provincije Jiangxi predvođeno zamjenikom guvernera Narodne vlade te provincije Sun Jushengom.

Izvrsna suradnja Općine Dvor i Sisačko-moslavačke županije Poboljšati infrastrukturu i zdravstveni standard građana

U njegovoj pratnji bili su Ding Xiaoqun – ravnatelj Komisije za javno zdravstvo, Zhang Wei – predsjednica bolnice br. 1 pripojene Sveučilištu u Nanchangu, Liu Jichun – predsjednik bolnice br. 2 pripojene Sveučilištu u Nanchangu i Zou Qingqin – zamjenik voditelja Odsjeka Narodne vlade provincije Jiangxi.

Župan Božidar Longin upoznao ih je s osnovnim geografskim obilježjima, prometnom povezanošću te razvojnim mogućnostima županije. Naglasio je da, zbog središnjeg položaja na Jadranu, Zadar ima priliku postati intermodalno regionalno čvorište te posebno izdvojio Luku Gaženica koja ima najmoderniji putnički terminal te upravo s kineskim koncesionarom razvija i dio teretne luke. Naveo je i mogućnost daljnjeg razvoja Zračne luke Zadar te okolnih gospodarskih zona.

1/15 Foto: Zadarska županija

Rekao je kako su u Prostornom planu pripremljena nova područja za izgradnju turističkih zona u Pagu, Ninu, Šepurinama, Novigradu, otoku Ugljanu i Biogradu na moru, Zadarska županija prva je u Hrvatskoj izradila atlas vjetra te je poznata čarter-destinacija. Posebno je istaknuo da je u Zadru najstarije sveučilište, ali i najstarija bolnička djelatnost na ovim prostorima.

Zamjenik guvernera Narodne vlade provincije Jiangxi Sun Jusheng rekao je da ih zanima mogućnost uspostave međunarodne regionalne suradnje, promicanje razmjene iskustava i suradnje između dvije regije na području javnog zdravstva, medicinske njege, obrazovanja, kulture i turizma. Zanima ih i mogućnost razmjene studenata.

Dan općine Preko Za brojne projekte povukli 11 milijuna kuna iz nacionalnih i fondova EU

Kinesko izaslanstvo posjetilo je Sveučilište u Zadru. Obje strane zainteresirane su za razmjenu profesora i studenata u zdravstvenim studijima, posebno za obavljanje stručne prakse u bolnicama, pa se uskoro očekuje uspostavljanje suradnje. Gosti su obišli i Opću bolnicu Zadar i novu zgradu Poliklinike. Na kraju posjeta otišli su u Grad Nin gdje im je predstavljen projekt izgradnje lječilišnog centra Ninsko blato. Zdravstveno-turistički centar radi se u suradnji s Tankerskom plovidbom, a sada traže investitore za ovaj projekt vrijedan oko 50 milijuna eura.