Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Brojna ulaganja u Istri

Dograđuju domove za starije i potiču programe udruga za tu dob

Županija sustavno radi na povećanju kvalitete života osoba treće životne dobi
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Župan Fabrizio Radi istaknuo je brojne programe koji se provode u Istarskoj županiji, kojima je cilj poboljšati kvalitetu života osoba starije životne dobi.

Prvi dan listopada u znaku je starijih osoba budući da se obilježava Međunarodni dan starijih osoba, što je bila prilika da zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Fabrizio Radin uputi iskrene čestitke svim osobama treće životne dobi u Istarskoj županiji. Vremena u kojima živimo, naglasio je župan, obilježena su epidemijom COVID-19, čija pojava utječe na sve nas, a posebno na naše starije sugrađane koji spadaju u dobnu skupinu s većim rizikom od obolijevanja i razvoja težih oblika bolesti.

Projekt „Živim(o) s Alzheimerom“ Dom za starije i nemoćne dobit će Odjel za Alzheimerovu bolest i ostale demencije

Poštivanje propisa

– Na svima nama je, stoga, velika odgovornost da pazimo na one najugroženije skupine u društvu. Istarska županija koordinirano sa županijskim Stožerom civilne zaštite i epidemiolozima našeg Zavoda za javno zdravstvo poduzima sve moguće mjere da osobe treće životne dobi maksimalno zaštiti od mogućnosti zaraze virusom. Koristim priliku i da zahvalim svim starijim osobama u Istri koje se pridržavaju propisanih preporuka i mjera, ali i svim ostalim građanima – istaknuo je Radin.

Župan se ujedno osvrnuo i na projekte i programe koje Županija provodi s ciljem povećanja kvalitete života osoba treće životne dobi. Uz izgradnju nove Opće bolnice u Puli, podsjetio je i na druge vrijedne kapitalne projekte poput izgradnje hospicija u Puli, kao i kontinuirana ulaganja u domove za starije osobe diljem Istre. Od ovih potonjih valja podsjetiti na dogradnju Doma za starije osobe “Domenico Pergolis”, zajednički projekt Istarske županije i Grada Rovinja, kojim je kapacitet povećan za 40 mjesta u stalnom smještaju i 20 mjesta u dnevnom boravku. Slijedi gradnja domova u Pazinu i Labinu, za što Istarske županija daje kapitalnu pomoć za otplatu kredita, a pripremaju se i druge investicije.

Župan bajs obišao radove na domu za starije osobe Energetska obnova Doma jedna od najvrednijih u RH

Pomoć u kući

Nadalje, kako bi se osobe treće životne dobi potaknulo na zdravo starenje, tj. aktivnosti kojima će što dulje održati dobro tjelesno i mentalno zdravlje, Istarska županija sufinancira i podržava udruge koje organiziraju sportske aktivnosti, razne kreativne radionice i sl. Također, važan je i projekt pružanja pomoći u kući i razvoju, dostupan na širem području Poluotoka, bilo da je riječ o pripremi ili dostavi obroka, održavanju higijene ili obavljanju kućnih poslova, a razvijaju se i drugi programi u zajednici, kao što su dnevni boravci za starije i klubovi za umirovljenike.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine rezolucijom 45/106, da bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima. Međunarodni dan starijih osoba obilježava se od 1991. svake godine 1. listopada..