Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Podijeljeno 140 kompleta opreme za rad COVID redara

Draganić: Djelujemo prije svega preventivno s ciljem podizanja svijesti o pridržavanju epidemioloških mjera

Foto: Branimir Bradarić
U dvorištu zgrade Službe civilne zaštite u Vukovaru upriličena je podjela opreme za pripadnike civilne zaštite

U dvorištu zgrade Službe civilne zaštite u Vukovaru upriličena je podjela opreme za pripadnike civilne zaštite koji će u gradovima i općinama na području Vukovarsko-srijemske županije obavljati nadzor gospodarskih subjekata i osigurati provođenje mjera koje su na snazi.

POTPISANO 86 UGOVORA ZA SUFINANCIRANJE KUPNJE STANA ILI KUĆE Za pomoć mladim obiteljima 2,5 mil. kuna

Pozivi, nadzori...

Voditelj Službe Civilne zaštite Vukovar Stjepan Draganić objasnio je kako se radi o opremi za COVID redare, koju je osiguralo Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a RH, a koji će tako odjeveni vršiti nadzor po svojim naseljima. Ukupno je gradovima i općinama s područja Vukovarsko – srijemske županije podijeljeno 140 kompleta opreme koje čini kombinezon, kapa, reflektirajući prsluk i opasač.

– Tako odjeveni COVID redari nadzirat će i kontrolirati provedbe mjera koje donosi Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Osobe koje su u nadzoru bit će jednolično odjevene, a pokazalo se kako to i psihološki djeluje na ljude. Naime, kada vide da im prilazi uniformirana osoba građani, odmah popravljaju masku na licu, ispiru ruke dezinficijensom i slično. Drugim riječima, drže se strogo mjera koje su propisane – rekao je Draganić. Pojasnio je i kako svaka jedinica lokalne samouprave samostalno određuje koliko će imati COVID redara tako da je osoba koje vrše nadzor na terenu i više od 140 koliko je podijeljeno kompleta opreme.

Projekt Vukovarsko-srijemske županije, HAPIH-a i tvrtke Agro klaster Kuća hrvatske hrane CROTASTE prodavat će domaće proizvode iz cijele Hrvatske

Dosadašnja iskustva rada na terenu pokazala su kako, kada je riječ o nepridržavanju donesenih mjera, u tržnim centrima se najčešće krši mjera nedržanja razmaka na blagajnama kao i nepropisnog držanja maski na licu. Prema novim mjerama ograničen je i broj osoba u pojedinim prostorima, a ukupan broj osoba koji može u isto vrijeme biti u nekom prostoru mora biti vidljivo istaknut. Kada je riječ o poslovnim subjektima Draganić kaže kako su u proteklih osam mjeseci epidemije pridržavanje mjera u njima doveli na zavidnu razinu. Govoreći o radu Službe civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije Draganić je rekao kako su od početka epidemije pa do danas imali 4213 poziva vezanih za COVID-19 kao i 143 poziva vezana za kršenje mjera samoizolacije.

Zabilježili su i 10 poziva u vezi kršenja zabrane rada ugostiteljskih objekata kao i 176 poziva u vezi kršenja zabrane javnog okupljanja. Od početka epidemije obavili su 144 nadzora objekata kao i 295 nadzora noćnih klubova. Stožer je do sada zabilježio i 245 nadzora javnih okupljanja s više od 50/100 osoba… Od strane općina i gradova izvršeno je do sada 166.771 nadzora provedbe gospodarskih i drugih aktivnosti te su uočene 1954 nepravilnosti i izdano je 18.568 upozorenja.

BORBA S KORONAVIRUSOM U SISAČKOJ BOLNICI Povećan broj postelja za COVID bolesnike

Izdavanje propusnica

– U našem radu djelujemo prije svega preventivno s ciljem da se uočeni nedostatci uklone i kod ljudi podigne svijest o pridržavanju donesenih mjera. Izlaskom na teren COVID redari, ako uoče neku nepravilnost, upozoravaju na nedostatke i prave službenu zabilješku. Kasnije ponovno posjećuju isti taj objekt i, ako uočeni nedostaci nisu uklonjeni, tek tada se piše prekršajni nalog – kazao je Draganić.

Tajnik županijskog Stožera civilne zaštite Ivan Kubiček kazao je i kako je Stožer počeo s radom na izdavanju propusnica za građane koji imaju potrebu iz nekoga razloga napustiti Vukovarsko – srijemsku županiju.

– U prva četiri sata dobili smo 500-tinjak zahtjeva za izdavanje e-propusnica od kojih je njih 300-tinjak odobreno. Većinom su to medicinski razlozi, odnosno odlazak na unaprijed dogovorene preglede. Dio zahtjeva koji nam pristižu prosljeđujemo Ravnateljstvu civilne zaštite koje je nadležno za njih. Kako god, mi apeliramo na građane da se, dok su mjere na snazi, suzdrže od putovanja. Na izdavanju propusnica angažirano je 10 osoba – rekao je Kubiček.