Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Istarska županija i istarski gradovi pripremaju set mjera namijenjenih pomoći gospodarstvu u ovoj situaciji

Država treba odmah pomoći gospodarstvu da ne bismo upali u novu krizu

1/3
Foto: Istarska županija
Neke od predloženih mjera bit će javna štednja, ali i pomoć gospodarstvu, a posebno će se voditi računa o malim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima, istaknuli su istarski čelnici

Istarska županija i istarski gradovi ujedinjeni su u stavu da je zdravlje ljudi na prvome mjestu, ali da živimo od gospodarstva te o njemu treba voditi računa u izvanrednim situacijama poput ove, uzrokovane epidemijom koronavirusa. Stoga su zamjenik župana koji obnaša dužnost istarskog župana Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, gradonačelnik Pazina Renato Krulčić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos prezentirali mjere koje pripremaju.

Pula POOŠTRENE MJERE Zbog koronavirusa ograničava se radno vrijeme restorana, barova...

Gradonačelnik Miletić tom je prilikom pohvalio rad Stožera civilne zaštite Istarske županije naglasivši kako je trenutačna situacija stabilna i pod kontrolom te da su mjere opreza uvedene kako bi se što prije zaustavila epidemija.

– Ova izvanredna situacija ima dva segmenta – zdravstveni i ekonomski. Onaj zdravstveni nam je prioritet, ali moramo se paralelno početi baviti i onim ekonomskim kako iz jedne krize ne bismo ušli u drugu. Ne možemo čekati da epidemija završi da bismo se počeli baviti posljedicama koje ova situacija ima za gospodarstvo, nego moramo djelovati – sada – istaknuo je Miletić.

Druge države uvele mjere

Gradonačelnik Paliaga kazao je da je na razini gradova i županije već složeno niz mjera koje će se aktivirati s ciljem pomoći poslovnom sektoru, a riječ je konkretno o dvije skupine mjera.

– Prva je ona javne štednje, koju ćemo kao gradovi i županija poduzeti kako bismo umanjili negativne učinke krize za javne proračune i zadržali njihovu stabilnost, poput zabrane zaduživanja ili odgađanja pojedinih investicija, osim onih koje se odnose na tekuće projekte EU. Druga je rasterećenje gospodarstva, a obuhvaća set mjera koje ćemo predložiti kako bismo rasteretili naš privatni sektor, a posebno ćemo voditi računa o našim malim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima – rekao je Paliaga i poručio da će se javne usluge nastaviti normalno pružati, kao i do sada. Svaka kuna, dodao je, kojom se može pomoći gospodarstvu, bit će namijenjena upravo za to.

Davide Bradanini, novi generalni konzul Republike Italije u prvom posjetu Istri i Puli Radin: Nedostaje nam željeznička trasa koja bi Istru povezala s Italijom

Treća skupna mjera su mjere pomoći države, na što se osvrnuo pazinski gradonačelnik.

– Tražimo od države da ne čeka završetak zdravstvene krize da bi počela razmišljati o mjerama pomoći, nego da te mjere predstavi odmah. Ponovit ću, ekonomski aspekt je neodvojiv od onog zdravstvenog i ako se država odmah ne uključi, mi ćemo iz krize ući u krizu – istaknuo je Krulčić navevši kao primjer druge zemlje i njihove mjere pomoći gospodarstvu.

Primjerice, Grčka je suspendirala plaćanje PDV-a i doprinosa na plaće na četiri mjeseca; Austrija uvodi fond od 100 milijuna eura za pomoć turizmu i osiguranje likvidnosti; Slovenija je uvela paket mjera težak milijardu eura za pomoć gospodarstvu, uvodi kreditni fond od 600 milijuna eura putem slovenskog HBOR-a te je omogućeno plaćanje doprinosa na plaće na rate i uz odgodu. Italija je, pak, najavila mjere teške 10 milijardi eura, koje uključuju odgodu plaćanja doprinosa i odgodu povrata kredita.

– To je minimalno što očekujemo od Vlade. Ovo je izvanredna situacija i očekujemo izvanredne i brze mjere za pomoć gospodarstvu. Svi smo u istoj situaciji i država mora djelovati brzo i odlučno – zaključio je Krulčić.

– Mi ćemo na lokalnoj i regionalnoj razini izraditi planove štednje te procjene učinka pojedinih mjera na proračun, nakon čega ćemo izaći s konkretnim prijedlozima gradova i županije za javnu štednju i rasterećenje privatnog sektora – najavio je gradonačelnik Poreča Peršurić.

Nastava na daljinu

Na samome kraju župan Radin zaključio je da se nalazimo u izvanrednoj situaciji. Vlada RH proglasila je epidemiju zbog koronavirusa, a na području Istarske županije zatvoreni su svi vrtići, škole i fakulteti, kao i u ostatku zemlje.

Započinju s radom Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji Mladi će se za savjete moći obratiti u sedam gradova diljem županije

– Stožer civilne zaštite Istarske županije poduzima sve mjere u skladu s Nacionalnim kriznim stožerom, a koje slijedi i primjenjuje i regionalna i lokalna zajednica. Sustav funkcionira i svatko radi svoj posao. Samo odgovornim ponašanjem svi zajedno možemo doprinijeti izlasku iz ove situacije koja je pogodila cijeli svijet. Pozivam vas sve na zajedništvo i suradnju kako bi ponajprije zdravlje naših sugrađana bilo u što manjoj mjeri ugroženo, a potom i naši gospodarstvenici – zaključio je župan, dodajući da danas ide na sastanak ministrice obrazovanja sa svim ravnateljima škola u Istarskoj županiji kako bi što bolje organizirali nastavu na daljinu u sljedećim danima.