Izbornik
Naslovnica Županije Istarska
Davide Bradanini, novi generalni konzul Republike Italije u prvom posjetu Istri i Puli

Radin: Nedostaje nam željeznička trasa koja bi Istru povezala s Italijom

1/3
Foto: Istarska županija
Pula i Istra jamče mnoga prava i interese Talijanima i Republika Italija na tome vam je jako zahvalna, rekao je generalni konzul Republike Italije u Rijeci Davide Bradanini

Zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Istarske županije Fabrizio Radin i gradonačelnik Pule Boris Miletić upriličili su u sjedištu Istarske županije u Puli prijam za novog generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Davidea Bradaninija, a kojem su prisustvovali i zamjenica župana Giuseppina Rajko i počasni konzul Italije u Puli Tiziano Sošić.

Započinju s radom Savjetovališta za spolno zdravlje mladih u Istarskoj županiji Mladi će se za savjete moći obratiti u sedam gradova diljem županije

Zaželjevši konzulu dobrodošlicu, župan Radin je istaknuo da Županija ima odličnu suradnju s Konzulatom u Rijeci te je siguran da će se ona nastaviti i ubuduće. Dotaknuo se i aktualnih tema poput pojave koronavirusa u Italiji te pitanja ulaska Hrvatske u Schengen.

Prijateljski odnosi

– Dio smo Europske unije, ali od nje smo još uvijek odsječeni i zato je ulazak u Schengen od iznimne važnosti za Hrvatsku. Iako to nije u vašoj domeni, vjerujem da možete biti glasnogovornik tih naših težnji. Granica je barijera koja nas razdvaja, ali prisutan je i problem infrastrukture, poput nedostatka željezničke trase koja bi Istru povezala s Italijom – kazao je župan.

Konzul Bradanini svoj prvi posjet Puli i Istri doživljava kao veliku čast i zadovoljstvo, te se raduje novim susretima i nastavku suradnje i prijateljskih odnosa.

– Italiju i Hrvatsku vežu dobri višegodišnji odnosi te suradnja na području gospodarstva, politike, kulture i turizma. Do sada je mnogo toga učinjeno, ali moja je želja produbiti zajedničke interese i suradnju na svim poljima. Pula i Istra jamče mnoga prava i interese Talijanima i Republika Italija vam je na tome jako zahvalna. Znam i da ovdje govoriti o talijanskoj manjini ima posve drukčije značenje i to je veliko bogatstvo – rekao je konzul koji se ujedno osvrnuo i na Schengen. Kako je rekao, Italija je najveća podrška Hrvatskoj na tome putu, ali teško je odrediti kada će ući u Schengen. Međutim, konzul je optimist jer je Hrvatska udovoljila svim tehničkim preduvjetima.

U Rovinju svečano otvoren dograđeni dio Doma za starije osobe ‘Domenico Pergolis’ Uređen i prostor za oboljele od Alzheimera i drugih demencija

Zajamčena prava

Zadovoljstvo susretom je izrazio i gradonačelnik Pule, koji je također istaknuo odličnu suradnju kako sa Zajednicom Talijana u Puli tako i s riječkim Konzulatom.

– Ponosan sam na Statut Grada Pule kojim jamčimo poštivanje i zaštitu prava svih pripadnika nacionalnih manjina, čime pokazujemo da možemo biti oglednim primjerom suživota – istaknuo je gradonačelnik.

Počasni konzul i predsjednik Gradskog vijeća Grada Pule Sošić smatra da ovaj susret dokazuje razinu prijateljstva i suradnje koja postoji te da na ovim prostorima nije riječ samo o formi, već i o sadržaju.

Objavljen Proračun Istarske županije 2020. - Vodič za građane Precizan uvid u županijske financije – na zdravstvo i obrazovanje ide najviše novca

Potvrđuju to, smatra, statuti Grada Pule i Istarske županije koji nisu uvjetovani državnim zakonodavstvom, već su odraz političke volje i odluke na lokalnoj i regionalnoj razini.