Izbornik
Naslovnica Županije Karlovačka
Dani turizma

Glumac iz "Igre prijestolja" 600-tisućiti turist koji je noćio u Karlovačkoj županiji

1/8
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Ova je zemlja puna prirodnih raznolikosti, pa tako i županija, domaćini su prekrasni, i vjerujte, u meni ste dobili ambasadora koji će govoriti o prelijepoj i gostoljubivoj Karlovačkoj županiji. I da, ponovno ću doći – kazao je James Faulkner glumac kojeg su milijuni gledali kao Randylla Tarlya u popularnoj seriji

Bio sam u Hrvatskoj nekoliko puta do sada, u Karlovačkoj sam županiji prvi puta. Glumac sam i snimamo seriju ovdje. Odsjeo sam u prekrasnom hotelu 'Florian and Godler' u Karlovcu gdje su domaćini izvrsni, a kada su mi rekli da sam ostvario 600.000 noćenje u Karlovačkoj županiji, ostao sam ugodno iznenađen. Samim time što nisam Nijemac, s obzirom na to da su gosti iz Njemačke vaši najčešće gosti iz Europe. Ova je zemlja puna prirodnih raznolikosti, pa tako i županija, domaćini su prekrasni, i vjerujte u meni ste dobili ambasadora koji će govoriti o prelijepoj i gostoljubivoj Karlovačkoj županiji. I da, ponovno ću doći – kazao je James Faulkner glumac kojeg su milijuni gledali kao Randylla Tarlya u globalno poznatoj seriji "Igre prijestolja".

Karlovačka Aquatika proslavila 3. rođendan Muzej rijeka koji je promijenio turističku sliku grada

Upravo je njemu župan Damir Jelić u sklopu Dana turizma Karlovačke županije uručio poklone koji će ga podsjećati i na autohtone proizvode županije koja se može pohvaliti da je, nakon Zagreba, najposjećenija kontinentalna županija.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Broj dolazaka turista i noćenja u stalnom je porastu. Mi smo 2015. godinu završili s 330.000 noćenja na razini županije, a 2018. godine je bilo 620.000 noćenja, što je gotovo dvostruko povećanje. Osim toga, i 600.000 noćenje je zabilježeno ranije nego prošle godine, upravo ovih dana, a sve to rezultat je rada svih nas zajedno, privatnog sektora, javnog sektora i sustava turističkih zajednica. Imamo i porast broja gostiju s istoka, ali Nijemci su naši tradicionalni gosti – kazala je Dina Begić, direktorica županijske Turističke zajednice u restoranu Mrežnička kuća u Donjem Zvečaju, jednoj od lokacija koju turisti često posjećuju, jer se nalazi tik uz Mrežnicu.

Razvoj turizma i kroz proračun potiče Karlovačka županija; 2017. su izdvojili 1,2 milijuna kuna, godinu kasnije taj je iznos narastao na 7,1 milijun, da bi u ovoj godini za razvoj turističkih potencijala pripremili čak 10 milijuna kuna koji su 'sakupljena' i iz strukturnih fondova EU, te ministarstva turizma i regionalnog razvoja.

NAJAVLJENE NOVINE Advent u Karlovcu organizirat će udruga Izvan fokusa, pripremaju se brojne novine

- Iako smo vodeća kontinentalna županija po broju dolazaka turista, treba priznati da nam se turizam još uvijek događa ponajviše zbog Plitvica. Sada smo borbenog duha; imamo viziju kako da mi pokrenemo neka gibanja, a ne da se sve događa. Sigurno da brojka od 600.000 noćenja govori da stvari idu naprijed zbog čega smo zadovoljni – kazao je župan Jelić.

Županijski pročelnik za gospodarstvo i turizam Željko Fanjak kazao je da je ove godine zabilježen rast broja dolazaka za 13 posto i broja noćenja turista za 14 posto.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

- Cilj nam je da kroz strategiju razvoja turizma do 2025. godine postati vodeća turistička regija aktivnog turizma u kontinenatlnoj Hrvatskoj s milijun noćenja godišnje. Plan je ambiciozan, ali izvediv kroz umrežavanje svih dionika u turizmu i poticanje razvoja naših prednosti, a to su aktivni odmor, ruralni turizam, lov i ribolov, te kulturni turizam, gdje nam je najveći projekt Dodir civilizacija koji uključuje revitalizaciju starih gradova i povezivanje u priču za što nam je ove godine Ministarstvo turizma dalo 200.000 kuna – kazao je Željko Fanjak, županijski pročelnik za gospodarstvo i turizam.

Uspjeh na Danima turizma Karlovac je jedna od najljepših kontinentalnih turističkih destinacija