Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
VAŽAN DOGAĐAJ

I Bratislava dobila Vukovarsku ulicu kao izraz velikog poštovanja prema gradu heroju

Foto: Grad Vukovar
Ploču s imenom Vukovarske ulice svečano su otkrili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i načelnik ove slovačke općine Darius Krajčir

U spomen na Domovinski rat, razaranja i sva stradanja gotovo svaki grad u RH ima ulicu nazvanu po Vukovaru. Vrlo često su to reprezentativne ulice u svakome od tih gradova što također govori o tome kako se i na koji način gleda na Vukovar i što on znači općenito u Hrvatskoj

Gradnja Ekonomske škole u Vukovaru Iza toplane u gradskoj četvrti Olajnica Počinje gradnja Ekonomske škole za 480 učenika vrijedne 90 milijuna kuna

. Prije nekoliko dana tome nizu pridružila se i općina Devínska Nová Ves u Bratislavi, inače glavnom gradu Slovačke, koja je također dobila svoju Vukovarsku ulicu. Ploču s imenom ulice svečano su otkrili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i načelnik ove slovačke općine Darius Krajčir.

– Iako udaljeni stotinama kilometara, činjenica da hrvatska zajednica koja je daleko od svoje matične zemlje ne prestaje njegovati svoje vrijednosti više od 500 godina, dodatno nas povezuje. Ovakvim gestama gradimo odnos prema Slovačkoj i slovačkom narodu, a zajednički održavamo tradiciju i kulturu hrvatskog naroda – rekao je tom prilikom Penava iskazujući zahvalnost i ponos jer jedna ulica u Bratislavi nosi naziv grada Vukovara.

Načelnik općine Devínska Nová Ves Darius Krajčir kazao je ovom prilikom kako se nekada ova općina nazivala hrvatskom te pojasnio kako je došlo do toga da jednu ulicu na području općine preimenuju u Vukovarsku ulicu.

– Vukovar je simbol svih nas Hrvata, a ovaj čin izraz je istinskog poštovanja i prijateljstva prema Vukovaru, ali i cijeloj Hrvatskoj – rekao je Krajčir.

REGIONALNI DANI EU FONDOVA EU fondovi guraju Vukovar prema naprijed, a u Zaboku uskoro kreću projekti 'teški' gotovo dvije milijarde kuna

On je inače i sam podrijetlom iz Hrvatske te je i bio inicijator ideje da jedna ulica u općini ponese naziv grada Vukovara. Ovome važnom događaju za grad Vukovar i općinu Devínska Nová Ves nazočio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Aleksandar Heina koji je tom prilikom rekao da je taj događaj za sve Hrvate predivna vijest.

– Kada se neka ulica u Hrvatskoj imenuje vukovarskom, to je lijepo, ali i očekivano. No kada se takvo nešto dogodi izvan Hrvatske, to je nešto posebno, nešto što treba prepoznati jer se time dokazuje istina o razaranju Vukovara – rekao je Heina.

Tijekom posjete Bratislavi Penava je prisustvovao i prijmu u Općini Devínska Nová Ves te je posjetio tamošnji Muzej hrvatske kulture kojem je darovao knjige o Vukovaru na hrvatskom jeziku.

Advent u Vukovaru Advent u Vukovaru Božićni sajam, kupola s kutkom Djeda Božićnjaka...

Ovom važnom događaju za Vukovar i Bratislavu nazočili su i državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravka Bušić, zamjenik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Dario Magdić kao i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske Radoslav Janković.