Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
HNV županu Boži Galiću dodijelio priznanje "Ban Josip Jelačić"

‘I dalje ćemo pomagati da osnažimo položaj hrvatske zajednice u Srbiji’

1/2
Foto: HNV
Županu Galiću dodijeljeno je priznanje „Ban Josip Jelačić“, a Subotičkoj biskupiji i etnologinji iz Zagreba Milani Černelić uručena su priznanja za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku „Pajo Kujundžić“ i priznanje „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi

Tijekom svoje bogate političke karijere vukovarsko-srijemski župan Božo Galić dobio je brojna priznanja, a otprije nekoliko dana dobitnik je i priznanja „Ban Josip Jelačić“ koje mu je dodijelilo Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) Republike Srbije. Odlikovanje je Galiću dodijeljeno u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici gdje je hrvatska zajednica u Srbiji proslavila 17. obljetnicu utemeljena i formiranja prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća kao krovne udruge pripadnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

5. konferencija Adriatic Wood Days Galić: Drvo želimo zadržati u našoj županiji

Dugogodišnja pomoć

Bila je ovo prilika i za proslavu 17 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji. Priznanje „Ban Josip Jelačić“ županu Galiću dodijeljeno je za doprinos u društvenim aktivnostima. Radi se o priznanju koje HNV svake godine dodjeljuje za društveni rad u hrvatskoj zajednici.

Ovo priznanje nosi ime po Josipu Jelačiću, hrvatskom banu rođenom u Petrovaradinu. U obrazloženju dodjele priznanja navodi se da je Galić od samoga početka svog mandata kontinuirano pomagao hrvatsku zajednicu u Srbiji.

Foto: HNV

“Župan Božo Galić u četiri navrata biran je na ovu funkciju te mu je ovo petnaesta godina neprekinutog mandata. Od početka svog mandata kontinuirano je pomagao hrvatsku zajednicu u Republici Srbiji. Brojni su slučajevi konkretne pomoći, poput: kupnje Šokačke kuće u Vajskoj, projekt uvođenja centralnog grijanja u Dom DSHV-a, kontinuirana pomoć udrugama kulture i nogometnoj reprezentaciji hrvatske manjine u Republici Srbiji, pomoć u stipendiranju studenata, politička potpora i promoviranje naše zajednice u Hrvatskoj. Bio je inicijator posjeta Hrvatske zajednice županija hrvatskoj zajednici u Republici Srbiji”, stoji u obrazloženju HNV-a.

Zabavni program

Nakon dodjele priznanja Galić je zahvalio na ovoj velikoj nagradi te poručio da će i dalje pomagati hrvatsku zajednicu u Vojvodini.

U Zagrebu održan prvi hrvatski “food porn” festival Na festivalu “Uho grlo nos” šokački odrezak, sendvič od poderanih gaća te pirjane rolice...

– Naš mali doprinos mojih suradnika i mene rezultirao je ovim velikim i važnim priznanjem. I dalje ćemo pomagati kako bismo osnažili položaj hrvatske zajednice u Republici Srbiji – rekao je Galić, koji je HNV-u zaželio još puno uspjeha u budućem radu.

Tijekom vođenja županije Galić je u više navrata posjećivao pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji, ali i primao njihove predstavnike kao i članove raznih udruga u svome uredu. Za vrijeme tih razgovora redovito se razgovaralo o projektima, ali i o tome i kako pomoći pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji.

Uz priznanje „Ban Josip Jelačić“ na obljetnici HNV-a dodijeljena su još dva priznanja i to priznanje za doprinos obrazovanju na hrvatskom jeziku „Pajo Kujundžić“ i priznanje „Dr. Josip Andrić“ za doprinos hrvatskoj kulturi koja su uručena Subotičkoj biskupiji i etnologinji iz Zagreba Milani Černelić.

Svečanu akademiju nastupom su uljepšali tamburaši HGU “Festival bunjevačkih pisama” pod ravnanjem profesorice Mire Temunović, zbor Collegium Musicum Catholicum i srednjoškolke iz Gimnazije “Svetozar Marković” u Subotici koje nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku.