Izbornik
Naslovnica Županije Vukovarsko-srijemska
Završna projekcija projekta SeNs Wetlands

Istraživanja će olakšati zaštitu strogo zaštićenih biljaka i životinja

1/2
Foto: Vukovarsko-srijemska županija
Na konferenciji je istaknuto da se tijekom godine mjerilo koliko su naše površinske i podzemne vode zagađene zbog utjecaja raznih sredstava koja se svakodnevno koriste u poljoprivredi

U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije u prostorijama Doma kulture u Tompojevcima, nedaleko od Vukovara, održana je završna konferencija pod nazivom „SeNs Wetlands“. Riječ je o projektu koji je financiran iz Programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC Croatia – Serbia 2014.-2020.

Nastavlja se gradnja Drvno-tehnološkog centra Slavonski hrast Izradom finalnih proizvoda Centar će doprinijeti razvoju drvne industrije

Pametno korištenje močvara

Istaknuto je da je cilj projekta podrška i razvoj integriranih prekograničnih monitorskih i upravljačkih sustava za ključne postojeće rizike, zaštitu okoline i prirodne bioraznolikosti.

Rezultat projekta je postavljena aktivna senzorska monitorska mreža radi procjene zaštite okoline i pametno korištenje močvarnih i ostalih površinskih voda. Prema riječima voditelja projekta Marija Raguža, koji je i viši stručni savjetnik Javne ustanove, podaci prikupljeni monitoringom senzorske mreže moći će se uspoređivati s pokazateljima biološke raznolikosti i općeg ekološkog stanja.

Na temelju dobivenih rezultata djelatnici Javne ustanove identificirat će antropogena opterećenja kojima su izloženi Tompojevački ritovi te će stoga imati mogućnosti predložiti uvjete i mjere zaštite kako staništa tako i strogo zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta koje na njemu obitavaju, a sve kako bi se zaustavilo onečišćavanje okoliša. Pojašnjeno je da je u okviru projekta postavljena aktivna senzorska monitoring mreža što je podrazumijevalo kopanje bunara za mjerne stanice.

Osigurana užina za učenike iz socijalno ugroženih obitelji Besplatan obrok u školi ove godine dobiva 3136 učenika

To područje dužine je 50 kilometara, a prirodne depresije u njima duboke su i po 15 metara te se u njima skuplja voda s okolnih oranica. U njih su integrirani automatski senzori s pomoću kojih se tijekom godine mjerilo koliko su naše površinske i podzemne vode zagađene zbog utjecaja raznih sredstava koja se svakodnevno koriste u poljoprivredi.

– Želimo u što većoj mjeri zaštititi vode, a samim tim biljni i životinjski svijet – istakao je Raguž.

Partneri iz Osijeka i N. Sada

Uz Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije partneri na projektu su Pokrajinski zavod za zaštitu prirode i Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada te FERIT iz Osijeka.

VINKA 2020. Terenska pokazna vježba